Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Tijd voor een schoonmaakbeurt: zó vies is je handtas

tijd-voor-een-schoonmaakbeurt-zo-vies-is-je-handtas.jpg

In de categorie ‘dit wil je eigenlijk liever niet weten’: je handtas is een bron van bacteriën. Er zitten in en om je tas zelfs meer bacteriën dan op een gemiddeld toilet. Je mooie handtas hoeft er dus nog niet vies uit te zien om dat stiekem wél te zijn. 

Hoogste tijd om ‘m eens wat vaker schoon te maken.

Hoe komt die handtas zo vies?

Volgens professor Biomedische Wetenschappen Donna Duberg komt dit doordat we onze handtas vaak zonder na te denken neerleggen. Bijvoorbeeld op een vieze vloer, een stoel in de trein, bankjes of soms zelfs op straat. Zonder erbij stil te staan raak je je handtas vervolgens gewoon weer aan. Daar denk je vanaf nu waarschijnlijk toch wel twee keer over na. Vooral leren handtassen blijken het meest vies te zijn. Dat komt omdat bacteriën zich in de minuscule kiertjes in het leer kunnen hechten. Naast dat je je tas dus wat vaker mag schoonmaken, verdienen ook je handen een wasbeurt wanneer je flink door je tas hebt gegraaid, of als je de onderkant hebt aangeraakt.

Binnenkant van de handtas

En helaas is de buitenkant nog niet alles, ook de binnenkant van je handtas is vies. Ook wij maken ons er schuldig aan dat we niet altijd even goed onze telefoon schoonmaken. En zo’n bacteriebom verspreidt zich makkelijk in je tas. Hetzelfde geldt voor je sleutels, contant geld en allerlei pasjes die je in je handtas gooit. Bij een wetenschappelijk onderzoek werden in veel handtassen zelfs de E.coli bacterie, ook wel bekend als poepbacterie, en de stafylokokbacterie die voor huidaandoeningen en darmproblemen kan zorgen, gevonden. Vooral potjes handcrème kwamen als smerigste object uit de tas.

Lees ook: Zó vies is je telefoonscherm echt

Regelmatig schoonmaken

Het moge duidelijk zijn; je handtas mag dus best wat regelmatiger door de wasstraat. De binnenkant kun je het best wekelijks legen, scheelt ook weer een hele hoop onnodige troep in je tas, zoals bonnetjes en papiertjes. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken kun je de binnenkant met een vochtig doekje met een mild schoonmaakmiddel afnemen. Handig om dan ook meteen je telefoon, sleutels en pasjes mee te nemen, zodat je deze niet weer vies in een schone handtas gooit. Laat je tas na de schoonmaakbeurt wel even goed drogen, anders kan ‘ie gaan schimmelen. En ook de buitenkant kan dus regelmatig een sopje gebruiken. Kijk hierbij wel goed naar het materiaal, want een suède of leren handtas wil je natuurlijk niet verpesten met een nat doekje. 

Bron | Ze.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant