Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Een spijkerbroek te klein kopen: goed idee of niet?

spijkerbroek-te-klein-kopen.jpg

Past jouw gloednieuwe spijkerbroek in de winkel als gegoten, maar zit ‘ie vervolgens na de eerste keer dragen meteen al te los? Zonde. Daarom lijkt het misschien een goed idee om een spijkerbroek te klein te kopen. Maar klopt dat wel? 

En hoe kun je een uitgelopen spijkerbroek voorkomen?  

Een spijkerbroek te klein kopen 

Wie een mooie spijkerbroek wil, moet even pijn lijden, want een spijkerbroek kun je inderdaad het beste te klein kopen. Dat komt omdat spijkerstof een halve tot hele maat uitloopt op de plekken waar ‘ie strak zit. Als je een spijkerbroek van deels spijkerstof hebt en deels stretchstof is het zelfs verstandig om 1,5 maat kleiner te gaan. Je zult dus even door het ongemak heen moeten, maar binnen een paar uur dragen wordt de stof van een nieuwe spijkerbroek vaak al losser. Als je precies je goede maat zou kopen, is de kans groot dat ‘ie al snel te los gaat zitten. 

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spijkerbroek in een te kleine maat nog wel dicht kan, dat je nog normaal kunt ademen en nog kunt blijven bewegen. Als ‘ie aan die eisen voldoet maar net iets te krap zit, dan heb je waarschijnlijk een goede broek te pakken. Gemiddeld gaat het om een halve tot anderhalve maat kleiner.

Minste kans op uitlopen 

Het verschilt een beetje per spijkerbroek hoeveel ‘ie precies uitloopt. Zoals hierboven al genoemd is een broek met stretch vaak na een paar keer dragen al aan het lubberen, waardoor je ‘m beter iets kleiner kunt kopen. Dat komt omdat de elasticiteit na een tijdje verloren gaat. Maar ook een stugge spijkerbroek is niet helemaal veilig. Bij stug katoen vormt de stof zich lastig naar jouw vorm, waardoor ‘ie niet meer terugveert als de stof uitrekt. Hierdoor kan een stugge broek al snel uitlopen bij je knieën en heupen. De veiligste optie is daarom een spijkerbroek met een elastaan gehalte van ongeveer twee procent. Dit in combinatie met 92 procent katoen en zes procent polyester. Controleer dus altijd het label van je broek.

Lees ook: Welke soort kontzakken passen het best bij jouw figuur?

Een uitgelopen spijkerbroek voorkomen

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je spijkerbroek is het dus allereerst verstandig om ‘m te klein te kopen en op de materialen te letten. Heb je een broek gekocht? Was ‘m dan niet te vaak. Hoe vaker je wast, hoe sneller de stof kan lubberen. Je kunt het beste de spijkerbroek met koud water wassen, warm water kan namelijk de garens in de stof aantasten. En gooi je spijkerbroek nooit in de droger, want ook dit kan de garens en de elastaan in de broek beschadigen. 

Bron | Cosmopolitan, Supersales
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant