Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Op een verantwoorde manier hakken dragen? Zó doe je dat

hakken-kerst.jpg

Prachtig hoor, die hoge hakken tijdens de feestdagen, maar hoe elegant ook, je doet je rug er geen plezier mee! Oefentherapeute Mensendieck Marcella Sjollema geeft adviezen om verantwoord hakken te dragen.

Hoe hoger de hak, hoe hoger je hiel van de grond komt en hoe meer druk er ontstaat op de voorvoet. Om niet voorover te vallen, ga je dat effect automatisch compenseren door je hoofd iets uit te steken en je bekken naar voren te kantelen. Ook je buikwand komt naar voren, de billen gaan naar achteren en dat vergroot de holling van je onderrug, waardoor de spierspanning van de lage rugspieren wordt versterkt. Doordat je rugspieren permanent onder spanning staan, is de kans groot dat je na een dag op hakken lopen doodvermoeid bent en dat je rug pijn doet. Op de lange termijn kun je door het veelvuldig dragen van hakken de lenigheid van je rugspieren beschadigen, waardoor je bijvoorbeeld minder ver naar voren kunt buigen. Hoe hoger en smaller de hak, hoe groter de instabiliteit. Als de hiel van de pump ook nog eens open is, wordt die instabiliteit versterkt.

Adviezen

Oefentherapeute Mensendieck Marcella Sjollema geeft deze adviezen om verantwoord hakken te dragen.

  • Zorg ervoor dat je hakken niet hoger zijn dan 4,5 cm.
  • Kies voor een dichte hiel, een niet al te smalle hak en aan de voorkant genoeg ruimte voor je tenen.
  • Loop thuis op blote voeten, sokken of platte sloffen.
  • Rek je spieren geregeld; afhankelijk van hoe lang of vaak je hakken draagt.
  • Draag zo min mogelijk heel hoge hakken, of alleen op dagen waarop je vooral kunt zitten.
  • Laat kinderen en pubers in de groei zo min mogelijk hakken dragen (liefst niet).

Dit is een gedeelte uit het dossier Staat leuk, doet pijn… uit Margriet 2017 48/49. Lees het hele dossier via Blendle. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Tekst | Alies Pegtel
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook leuk om te bekijken

Petra is dankzij een maagverkleining maar liefst 44 kilo afgevallen en ging van maat 52 naar maat 38 (!). Een prestatie om trots op te zijn, alleen ‘verschuilt’ ze zich nog steeds in vesten en een dikke sjaal en dat wil ze veranderen. Met een ander kapsel, dito make-up en nieuwe kleding is ze haast niet meer te herkennen. Wat een resultaat: wauw! Bekijk hieronder haar metamorfose.

 Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant