Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Dít is waarom nieuwe dingen kopen zo verslavend is

nieuwe-dingen-kopen.jpg

Het geluid van de deurbel kan je soms zó gelukkig maken. Daar is je pakketje met die nieuwe trui! Had je die nodig? Nee. Is hij ontzettend leuk en kon je de verleiding dus niet weerstaan? Ja. Nieuwe dingen kopen lijkt soms haast verslavend te zijn. En daar is een verrassende reden voor…

Je kunt er eigenlijk dus helemaal níks aan doen.

Meer, meer, meer

Misschien herken je jezelf wel in dit scenario: de hele dag voel je je wat sip. Je hebt simpelweg je dag niet, alles lijkt tegen te zitten en tot overmaat van ramp begint het ook nog te regenen buiten. Voor je het weet zit je op de website van je favoriet kledingwinkel te kijken én heb je een hele grote bestelling geplaatst met dingen die je helemaal niet nodig hebt. En zodra je het pakketje in handen hebt, lijk je een ander mens te zijn. Je voelt je blijer, optimistischer en ziet het leven weer zonnig in.

Verslavend

Het gevoel is maar van korte duur, voelt heel fijn. Dit heeft alles te maken je tijdelijk verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk, veroorzaakt door de opwinding van je nieuwe aankoop. En dat gevoel is zo fijn, dat je er meer van wilt voelen. Net als bij het gebruiken van verslavende middelen, dus.

Helemaal high

De gedachte aan iets nieuws en het dan uiteindeiljk in handen hebben, maakt je dus eigenlijk echt een beetje high. Deze high wordt, net als bij andere verslavingen, veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine. Dopamine wekt een gevoel van euforie op. En aangezien we ons allemaal het liefst altijd goed voelen, is het niet gek dat je vaak terugvalt naar het online shoppen op mindere dagen.

Leegte opvullen

Toch stelt psycholoog Lisette Thooft in Psychologie Magazine dat veel impulsaankopen doen ook kan duiden op onverwerkte gevoelens van leegte, die je met nieuwe dingen kopen probeert op te vullen. “We kopen schoenen, kleren, stereo-installaties en cd’s om onszelf te troosten en een tekort aan liefde of onze ‘sociale en spirituele leegheid’ aan te vullen.”, legt ze uit. “Dat zijn onbewuste gevoelens uit de kindertijd. Als je als kind niet gekregen hebt wat je moest hebben aan warmte, aandacht, liefde en bevestiging, probeer je dat later te compenseren. Als je groot en sterk bent en een vette portemonnee hebt, denk je: En nu ben ik aan de beurt. Die gevoelens zijn sterk. Je kunt rationeel wel denken dat je genoeg hebt, maar iets drijft je weer naar die glanzende winkels”, aldus Thooft.

Koopverslaafd?

Er is echter wel een verschil tussen gewoon vaak nieuwe dingen kopen en écht koopverslaafd zijn. Want ja, dat laatste is echt een ding. Wanneer je altijd koopt om gevoelens van depressie te verminderen, je continu denkt aan shoppen, veel schulden hebt gekregen door al je aankopen en liegt over je shopgedrag, kan er meer aan de hand zijn dan je denkt. In dat geval is naar de huisarts of psycholoog gaan raadzaam.

Bron |
Beeld | Getty

Ook interessant