Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Zó blijft je lederen tas levenslang mooi

zo-blijft-je-lederen-tas-levenslang-mooi.jpg

Een lederen tas is een dure aankoop en dus niet eentje die je zomaar doet. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten, maar hoe zorg je ervoor dat het leer niet snel verweert en een oud, afgedragen uiterlijk krijgt?

Met deze goede verzorging gaat jouw nieuwe parel levenslang mee.

Bescherming van je lederen tas

Het begint allemaal met een goede bescherming van je lederen tas. Voor je je nieuwe aanwinst mee naar buiten neemt, is het belangrijk om het leer goed in te spuiten met een beschermende spray. Dit noem je impregneren. Een speciale spuitbus voor leer beschermt je tas tegen invloeden van buitenaf, zoals regen of hagel. Spray je tas twee tot drie keer per jaar in voor het beste resultaat.

Sprays

Je kunt tegenwoordig bijna overal wel beschermende producten vinden, maar het is toch echt aan te raden om ook in de spray te investeren. Bij schoenenwinkels kun je altijd terecht voor sprays van goede kwaliteit. En zorg ervoor dat je de juiste spray voor het juiste leer gebruikt. Suède behoeft namelijk een andere verzorging dan bijvoorbeeld glad leer. Let op: lakleer mag absoluut niet geïmpregneerd worden met een leer- of suèdespray, want hierdoor kan de folielaag beschadigd worden.

Lees ook:
Je leren jasje kan weer uit de kast: zo maak je ‘m het beste schoon

Vlekken verwijderen

Een lederen tas is net als iedere andere tas natuurlijk een gebruiksproduct. Hoe duur de aankoop ook was en hoe voorzichtig je er ook mee omgaat, de kans is groot dat er mettertijd toch een vlek op komt. Maar niet getreurd, want in de meeste gevallen kun je deze gewoon weer verwijderen. Is jouw tas van glad leer? Dan kun je eventuele vlekken gemakkelijk verwijderen door eerst met een schone, droge doek op de vlek te deppen en er vervolgens met een licht vochtige doek overheen te gaan. Smeer je tas daarna even in met ledervet en hij is weer zo goed als nieuw.

Gevet leer

Een tas van gevet leer zal sneller krasjes krijgen, maar dat hoort bij de look ervan. Je moet er dus echt van houden. Maar wanneer er vlekken in deze leersoort komen, kun je ze er ook uithalen. Dit doe je eveneens met een schone, droge doek. En verkleuringen kun je gemakkelijk wegwerken door de tas opnieuw in te vetten met ledervet.

Suède

Een tas van suède is een stuk gevoeliger voor beschadigingen dan iedere andere lederen tas. Ditzelfde geldt voor nubuck, een leersoort die erg op suède lijkt. Maar niet gevreesd, het is ook hierbij mogelijk om vlekken te verwijderen. Met speciale gommetjes en borstels lukt dit meestal wel. Blijft de vlek toch zichtbaar? Dan kun je de tas ook laten stomen bij de stomerij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, Van den Assem
Beeld | iStock

Ook interessant