Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Hier moet je op letten als je zijn kleding koopt

men-accessories.jpg

Grote kans dat jij het ook een keer hebt gedaan of wellicht zelfs regelmatig doet: kleding kopen voor je lief. Niks mis mee, menig man komt zo beter voor de dag. Helemaal als je weet hoe je kleding kiest die hem goed past en staat. Deze imagodeskundige weet waar je op moet letten.

Volgens Walter Fauser, imagodeskundige voor mannen en eigenaar van het bedrijf Onder de indruk, koopt minstens driekwart van de vrouwen weleens kleding voor haar man. Jij ook? Let dan op de onderstaande punten.

Ken zijn maten

“Als je kleding wilt kopen die hem goed past, is het handig om eerst zijn maten te weten. Dat klinkt als een open deur, en toch weten veel winkelende vrouwen niet altijd precies wat zijn maten zijn. Laat hem dus een keer goed opmeten en houd dat briefje met zijn gegevens bij de hand als je winkelt.”

Ga niet voor veilig

“Een veelvoorkomende valkuil is het kopen van kleding die eigenlijk te wijd is, de veilige modus noem ik dat. Een goed kledingstuk volgt het postuur, zijn lichaamsvorm. Een overhemd past bijvoorbeeld mooi als het getailleerd is naar het lichaam. Heb je een hemd dat te wijd is? En je wilt het toch houden? Laat er dan coupenaadjes in zetten.”

Accentueer en camoufleer

“Kijk goed wat kleding doet: probeer mindere punten te camoufleren en pluspunten te accentueren. Een paar voorbeelden:

  • Is hij wat steviger bij zijn middel? Vermijd dan felle kleuren of een te strak kledingstuk. Koop liever een hemd met normal fit of een hemd met een verticaal streepje. Ook hier ben je beter af met een hemd dat geen horizontale lijnen in de print heeft. Ook dunne en gladde stoffen doen het goed.
  • Korte benen? Dan draagt jouw man beter een getailleerde broek, zodat optisch lengte ontstaat. Vermijd in dit geval ook een omslag onder aan de broekspijp. Dat geeft namelijk horizontale belijningen en dus breedtewerking waardoor zijn benen juist korter lijken.
  • Heeft hij een atletisch torso? Benadruk dat en koop voor hem getailleerde overhemden of slank gesneden pullovers.”

Naar welke gelegenheid moet hij het dragen?

“Gaat hij de kleding privé, voor werk of een zakelijke gelegenheid gebruiken? Kleding krijgt dankzij de stof, motief en kleur namelijk een bepaalde uitstraling. Hoe gladder de stof en hoe donkerder de kleur, hoe zakelijker de uitstraling. Hetzelfde geldt voor het motief: effen kleding heeft een zakelijke uitstraling. Net als een dun streepje trouwens, maar een dik streepje of een (grove) ruit zijn minder zakelijk.”

Draagt hij het type boord dat hem past?

“Sommige mannen staat een V-hals beter, of juist een rondere hals. De eerste gebruik je als je optisch wat meer lengte wilt maken (bijvoorbeeld bij een korte nek of brede kaaklijn). Kies dan voor overhemden met een boord waarbij de punten scherper naar beneden staan. De tweede, een rondere hals, gebruik je als je horizontaal meer breedte (bijvoorbeeld bij een lang of smal hoofd) kunt gebruiken. Ga dan voor punten van het overhemd die juist meer naar buiten wijzen (wide-spread).

Kijk ook goed wat de kraag met zijn gezicht en hals doet. Zo kan een hoge kraag een lange nek wat meer camoufleren en maakt een lage kraag een nek juist langer. En een kleine kraag maakt een gezicht optisch groter.”

De juiste combinatie: riem en schoenen

“Is hij toe aan nieuwe schoenen? Koop er dan een riem in dezelfde kleur bij. Die combinatie, waarbij riem en schoenen matchen, oogt direct aangekleed. Liever een statement maken? Kies dan voor een mooie opvallende schoen en of riem, details maken het verschil. Je hoeft echt niet altijd de regels te volgen. En: investeer in goede sokken!”

Meer figuur- en kledingtips?

Voor deze kleding ben je nooit te oud

Figuurprobleem? Kies het juiste kledingstuk!

Welke kleuren staan jou mooi?

Ook interessant