Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Geloof het of niet: met gekke sokken aan kom je succesvoller over

geloof-het-of-niet-met-gekke-sokken-aan-kom-je-succesvoller-over.jpg

Draag jij het liefste zwarte sokken? Of ga je helemaal los met de happy socks en kan het voor jou niet gek genoeg? Het soort sokken dat je draagt zegt iets over je status, creativiteit en succes. 

Zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Consumer Research: hoe gekker, hoe beter!

Factoren die invloed hebben

Het onderzoek bracht in beeld welke factoren van invloed zijn op hoe intelligent iemand overkomt en wat voor status hierbij hoort. Wat blijkt? Bij mensen die bewust kiezen voor opvallende, gekke sokken, wordt er geschat dat zij een hogere status hebben. Zij komen briljanter, succesvoller én creatiever over dan mensen die ‘gewone’ sokken dragen. 

Anders durven zijn met gekke sokken

Volgens onderzoekers Silca Belezza Fransesca Gino en Anat Keinan, komt dit doordat de dragers van gekke sokken de indruk wekken dat ze anders durven te zijn. Wanneer bijvoorbeeld een zakenman strak in het pak voor zijn klanten verschijnt, met daaronder felroze sokken, toont dat aan dat hij een bewuste keuze heeft gemaakt en niet bang is om dit te laten zien. “Wanneer het eruit ziet alsof iemand heeft nagedacht over zijn of haar kledingkeuzes, kan diegene geassocieerd worden met een hogere status en sterkere competenties,” aldus de onderzoekers. 

Invloed van wat je draagt

Dr. Adam Galinsky, sociaal psycholoog van de Northwestern University, deed onderzoek naar de invloed van wat je draagt op de manier waarop je je voelt, denkt en handelt. Ook hier kwam naar voren dat wanneer je ervoor kiest om gekke sokken aan te trekken, je niet bang bent om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. 

Bewuste keuzes

Bewuste keuzes laten dus zien dat jij jezelf kunt zijn en niet per se anderen hoeft te volgen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je altijd glittersokken moet dragen, maar hierdoor valt het simpelweg meer op dat jij buiten de lijntjes durft te kleuren. Het belangrijkste is: draag waar jij je prettig in voelt, dan straal je gelijk een stukje zelfverzekerdheid uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Lifehack.org
Beeld | iStock

Ook interessant