Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Dít zegt jouw favoriete, meest gedragen jas over je persoonlijkheid

dit-zegt-jouw-favoriete-meest-gedragen-jas-over-je-persoonlijkheid.jpg

De tijd van zonder jas naar buiten gaan is helaas officieel voorbij. Maar eerlijk: winterjassen voegen ook wel weer wat toe aan je outfit. Merk jij dat je onbewust steeds naar dezelfde jas grijpt? Die jas zegt dan een heleboel over je persoonlijkheid.

Er bestaat namelijk zoiets als ‘geklede cognitie’.

Invloed van kleding

Geklede cognitie (of: enclothed cognition) verwijst naar de invloed die onze kleding heeft op hoe we ons voelen. Dat deze invloed groot is, werd ontdekt door onderzoekers van de Northwestern University in Amerika. Deelnemers aan het onderzoek konden zich bijvoorbeeld beter concentreren wanneer ze een labjas droegen dan in een ‘normale’ outfit. Door de jas voelden ze zich namelijk slimmer, dus werden ze dat in bepaalde mate ook.

Favoriete jas

En zo werkt het ook in ons dagelijks leven. Als we ons stoer willen voelen, kiezen we misschien voor ons zwarte, leren bikerjack. Hebben we een actieve dag voor de boeg, gaan we voor een sportieve, gekleurde windbreaker. En gaan we voor elegantie, dan wordt het een lange, stoffen jas met ceintuur. Wat zegt jouw favoriete jas van deze herfst over jou (en wie je wil zijn)? We noemen een aantal voorbeelden:

Een atletische (neon) windbreaker

Omdat je er in deze jas sportief en actief uitziet, voél je je ook sportief en actief. Daarom draag je deze jas op dagen dat je net dat beetje extra energie kunt gebruiken. Je bent bereid om voor de volle honderd procent te gaan.

Een (oversized) spijkerjas

Als je je het lekkerst voelt in een spijkerjas, dan ben je een zorgeloos, relaxt en gezellig persoon. Je houdt van de casual look en wil met deze jas zeggen: ik heb vandaag geen moeite gedaan, maar zie er toch nog geweldig uit.

Een leren bikerjack

Het zwarte, leren bikerjack is populair en dat is logisch: deze jas is stoer, sexy en heeft een scherp randje, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Hij zegt als het ware: ik ben klaar voor alles wat er vandaag op mijn pad komt. Als dit je standaard keuze is, dan zoek je naar net dat beetje zelfverzekerdheid dat je zelf soms mist.

Neutrale, knooploze wollen jas

Ga je voor een lange, wollen jas die je open kunt dragen, of dicht kunt knopen met een ceintuur? Dan wil je verzorgd, volwassen en chique overkomen. Dit is een jas die je laat voelen alsof je alles in je leven op een rijtje hebt, zelfs wanneer alles eigenlijk uit elkaar valt.

Trenchcoat

De trenchcoat lijkt qua uitstraling erg op de hierboven genoemde jas, maar als dit je standaard keuze is, dan houdt je van een klassieke look en wil je mysterieus overkomen. Al helemaal als je voor een leren trenchcoat kiest.

Een (zijden) bomberjack

Als je deze herfst uitgetekend kunt worden in een bomberjack, dan probeer je misschien je inner Pink Lady op te roepen. Dit betekent dat je dit seizoen zin hebt in leuke dingen, avontuur en gezelligheid. Misschien zelfs een aantal leuke dates?

Een professionele (geruite) blazer

Maak jij je outfit af met een geruite blazer? Dan ga je voor een krachtige, professionele uitstraling die zegt: mijn carrière gaat voor. Al helemaal als jouw favoriete blazer ook nog schoudervulling heeft, want hierdoor lijk je nog steviger in je schoenen te staan. Kortom, een ideale jas om te dragen op de dag dat je om die promotie of loonsverhoging gaat vragen.

Een (gekleurde) peacoat

Als je kiest voor een jas met knopen, dan laat jij je innerlijke kind los en ben je speels en grappig. Vooral als de jas ook nog eens een felle kleur heeft. Heb je een vintage versie? Dan ben je juist een oude ziel.

Een jas met panterprint

Een panterprintjas zegt: ik ben niet bang om op te vallen. Als dit je favoriete keuze is, dan ben je gedurfd en maakt het je niet veel uit wat anderen van je denken. Daarom ben je ook eerlijk en durf je altijd te zeggen wat je denkt, waardoor sommige mensen je een onaangenaam persoon vinden.

Puffer jacket

Deze grote, opgeblazen jas geeft aan dat je voor comfort en warmte gaat. Je weet wat je wilt en daar ga je ook voor. Als je voor deze optie kiest, voel je je waarschijnlijk op je gemak en doe je je niet anders voor dan je bent.

Bron | Wellandgood
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant