Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Mode

Chagrijnig? Trek eens een andere kleur aan!

woman-holding-colourful-shopping-bags-at-the-mall.jpg

Kleur kan je stemming beïnvloeden, óók de kleur van je kleding. Zo helpt een rode outfit je op een slechte dag daadkrachtiger overkomen én ga je je ook zo voelen. De imago-expert legt uit hoe dat zit.

De betekenis van bepaalde kleuren

Walter Fauser is imagodeskundige en eigenaar van het bedrijf Onder De Indruk. Hij weet hoe je goed voor de dag kunt komen en welke kleuren je goed staan. “Van oudsher wordt aan kleur een betekenis toegeschreven, daar is veel onderzoek naar gedaan. Denk maar aan de witte jas van de dokter, die roept het gevoel van reinheid en hygiëne op. Geel staat voor creativiteit, bij de kleur groen denk je aan rust en geluk, en rood staat voor liefde en daadkracht. Mensen associëren kleur dus met bepaalde eigenschappen. Wie donkerblauw draagt, komt betrouwbaar en loyaal over en in roze word je snel gezien als vriendelijk en romantisch. In het algemeen word je in vrolijke kleuren gezien als vriendelijk, in felle kleuren als extravert, en in gedempte kleuren kom je meer toegankelijk over.”

In dit handige overzicht zie je precies welke eigenschappen aan welke kleuren worden toegeschreven.

Gebruik kleur als je iets voor elkaar wilt krijgen

“In sommige situaties kun je kleuren trouwens goed gebruiken,” vervolgt Fauser. “Niet voor niets dragen politici soms een rode stropdas tijdens verkiezingen. Ze willen daarmee daadkracht uitstralen. Degene die de stropdas draagt, wil zo laten weten: ik ben belangrijk en ik heb een belangrijk boodschap. Deze uitstraling versterkt zich trouwens als je ook nog eens contrast toevoegt. Draag dan een wit hemd in plaats van een lichtblauw hemd.”
Kleur kan volgens Fauser ook tegen je werken. “Een tijd terug ontving president Obama, een van de beter geklede mannen op het politieke toneel, veel commentaar toen hij tijdens een belangrijke bijeenkomst in een zandkleurig kostuum optrad. Een misstap, want in een zakelijke outfit is bruin niet gebruikelijk. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘A gentlemen never wears brown’. De reden? De kleur is vaak lastig te combineren en wordt ook geassocieerd met minder positieve eigenschappen zoals modder, aarde en natuurlijk poep. Draag zakelijk dus liever geen bruin, zeker niet in basis kledingstukken.”

Denk bij uitdagende of spannende situaties dus van tevoren na hoe je wilt overkomen en wat je wellicht gedaan wilt krijgen. “Staat er bijvoorbeeld een moeilijk gesprek met je werkgever op de agenda (denk: loonsverhoging), doe dan net als de bovengenoemde politici en voeg een rood of een ander opvallend kleurdetail toe. Wil je juist een meningsverschil sussen, dan ga je beter gekleed in blauwtinten. Daarmee ziet de ander jou al snel als gelijkwaardig en is de kans op verbinding met je gesprekspartner groter. De juiste kleuren toepassen draagt bij aan het doel van jouw dag.”

Trek een andere kleur aan en voel je beter

En het werkt dus ook andersom, aldus Fauser: “Het gegeven dat bepaalde kleuren een betekenis hebben, werkt ook voor jezelf. Als je een bepaalde kleur aantrekt, voel je je al snel anders. Dat heeft ook te maken met de wisselwerking met anderen. Hoewel je je misschien niet zo voelt, zie je er in rood wel krachtiger uit. Daar reageert de ander anders op, dan wanneer je in zachtroze komt. En dat straalt weer af op jou.”

Meer kleur-in-je-kledingtips:

Welke kleuren staan jou mooi?
Welk kleurtype ben jij?

Ook interessant