Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Word je snel misselijk achter een beeldscherm? Misschien heb je last van cybersickness

word-je-snel-misselijk-achter-een-beeldscherm-misschien-heb-je-last-van-cybersickness.jpg

Word je wel eens duizelig en misselijk wanneer je tijd doorbrengt achter een beeldscherm? Dan zou je last kunnen hebben van ‘cybersickness‘, een veelvoorkomende klacht die gelinkt is aan wagenziekte.

We leggen je uit wat cybersickness is en wat je ertegen kunt doen.

Cybersickness uitgelegd

We brengen tegenwoordig veel tijd door achter onze beeldschermen. Niet alleen omdat het vaak nodig is voor je werk, maar ook veel vrijetijdsbesteding bestaat uit scrollen, swipen en liken. Maar merk je dat je soms vage klachten krijgt als je naar een scherm kijkt? Dan ben je niet de enige. Er zijn heel wat mensen die misselijk worden, duizelig zijn en zelfs wazig zien wanneer ze lang op hun telefoon, tablet of laptop zitten. De klachten zijn vaak vergelijkbaar met die van wagenziekte, waar je last van kunt krijgen in de auto, op een boot of in attracties.

Wagenziekte en cyberziekte hebben dan ook een vergelijkbare oorzaak: allebei hebben ze te maken met oriëntatie. Je zintuigen krijgen tegenstrijdige informatie binnen, waardoor je je gedesoriënteerd voelt en last kunt krijgen van lichamelijke klachten als misselijkheid en duizeligheid. Dat zit zo: je brein denkt dat je in beweging bent door bijvoorbeeld een flikkerend scherm, terwijl je eigenlijk stilzit.

De symptomen van cybersickness

We zeiden al dat de symptomen van cybersickness kunnen lijken op wagenziekte, maar we zetten ze nog even voor je op een rij.

1. Misselijkheid
De misselijkheid die optreedt is meestal een vroeg teken van cybersickness. Dit wordt vaak verergerd wanneer je net gegeten hebt en je maag vol is. Sterke geuren of een benauwde kamer kunnen de misselijkheid erger maken.

2. Duizeligheid
Wanneer je (te) lang naar een scherm hebt gestaard kun je duizelig worden. Het kan lijken alsof de kamer ronddraait en je hebt moeite om je te concentreren.

3. Vermoeide ogen
Ook je ogen krijgen het te verduren: ze kunnen uitdrogen, gaan irriteren en je kunt wazig gaan zien.

4. Hoofdpijn
Vaak werken we lang door in één bepaalde positie, waardoor je last kunt krijgen van je nek en schouders. Samen met de vermoeide ogen kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Naast deze symptomen kun je bij cybersickness ook slaperig worden, gaan blozen en zweten.

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over (het voorkomen van) reisziekte

Hoe voorkom je cybersickness?

Er zijn een aantal makkelijke manieren om cybersickness te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je niet te veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt.
  • Zijn er dagen waarop je veel werkt achter een scherm? Neem dan regelmatig een pauze en verander vaker van houding.
  • Voorkom oogspanning: zorg ervoor dat je je ogen meer rust geeft door af en toe ergens anders heen te kijken. Tip: probeer de 20-20-20-20-regel een keer. Hierbij neem je iedere twintig minuten een pauze, kijk je 20 feet (6 meter) voor je uit voor 20 seconden en doe je daarna 20 seconden je ogen dicht.
  • Vermijd het gebruik van meerdere schermen tegelijkertijd.
  • Eet geen zwaar voedsel wanneer je lang achter een scherm zit.
  • Ventileer je kamer goed en houd je omgeving vrij van sterke geuren.
  • Verkies papier zoveel mogelijk boven beeldschermen. Lees bijvoorbeeld uit een boek en schrijf notities met de hand.
  • Wanneer je toch last krijgt van de symptomen, is het belangrijk om rustig en diep adem te halen. Neem bij de eerste mogelijkheid een tijdje afstand van je scherm.

Bron | Sante, healthline
Beeld | Getty Images

Margriet 04 ligt in de winkels! Kom maar op met die kou, want dit nummer staat vol warme mode voor winterse dagen. Ook lees je een interview met Anne Wil Blankers, verhalen over operaties die levens veranderden en een interview met Ester, die slachtoffer van huiselijk geweld werd. Ook vertellen lezeressen waar zij spijt van hebben en kun je aan de slag met lekkere recepten waar je zoete aardappel bij gebruikt. Haal deze Margriet snel in huis of bestel dit nummer online zonder verzendkosten.

Ook interessant