Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Minou Bosua staat met moeder (87) op toneel: ‘Onze voorstelling werkt levensverlengend’

minou-met-moeder-jopie.jpg

Hoe kun je zo lang en gelukkig mogelijk leven? Dat vraagt theatermaker Minou Bosua (47), voorheen de helft van cabaretduo De Bloeiende Maagden, zich af in haar voorstelling Moeder mag niet dood. Ze staat samen met haar moeder Jopie (87) én zeven dansers op leeftijd op de planken.

Cabaretière Minou, die tegenwoordig theater maakt met haar gezelschap Minoux, noemt de voorstelling een ‘optimistische dancing-docu-comedy. Ze maakt Moeder mag niet dood in samenwerking met documentairemaakster Maasja Ooms.

Levensverlengende rituelen

Maasja volgt met haar camera het leven en de levensverlengende rituelen van je moeder Jopie. Krijgen we die ook te zien in de voorstelling?
“Jazeker. Mijn moeder besteedt ’s ochtends anderhalf uur aan meditatie, dans en beweging. Maasja, van wie ik het werk bewonder, kwam met het idee om, naast de filmbeelden, mijn moeder en haar ritueel ook live op het toneel te laten zien. Mijn moeder reageerde nuchter op dit voorstel: ‘Als jij denkt dat dit werkt, gaan we het doen.’ Zij is er één van de onverschrokken soort. En Maasja’s idee bleek te werken.”

Minoux wil uiteindelijk een drieluik maken over respectievelijk moeder, vader en kinderen. “Ik vind het interessant dat er bepaalde overtuigingen kunnen leven binnen een gezin; mijn fascinatie gaat uit naar de gesloten en verborgen structuren van het gezinsleven. De vraag is: kun je die nog veranderen? Hoe vrij ben je eigenlijk na je opvoeding? Het is een eindeloos spectrum; het drieluik wordt een bundeling van alle overtuigingen die ouders en kinderen kunnen hebben.”

Persoonlijke zoektocht

Minou Bosua heeft 25 jaar lang voorstellingen gemaakt met Ingrid Wender als De Bloeiende Maagden. Daarin stond hun persoonlijke zoektocht centraal. Vier jaar geleden maakte ze haar eerste solovoorstelling onder de naam Minoux. Nu volgt er het drieluik, waarin ze wil samenwerken met allerlei artistieke partners. “Dit eerste deel gaat dus over mijn moeder. Gezien haar leeftijd vond ik dat ik er niet te lang mee kon wachten. Mijn vader is overleden toen ik negen jaar oud was, zijn overlijden is heel bepalend voor mij geweest. Ook in de manier waarop ik me verhoud tot mijn moeder en broers. We kunnen in deze wereld bijvoorbeeld angstig zijn om elkaar écht te ontmoeten, dan vraag ik mezelf af wat ik daaraan kan doen. Ik ben een wereldverbeteraar. Als ik iets wil veranderen in de samenleving, dan moet ik bij mezelf beginnen.”

Heb je door deze voorstelling iets nieuws ontdekt aan je moeder?
“Mijn moeder bleek geen zenuwen te hebben om op het toneel te staan, terwijl ik die spanning wel heb. Jopie kan zich gemakkelijk overgeven aan de aanwezigheid van het publiek.” Moeder Jopie vult aan: “Het gaat me goed af. Ik heb altijd met mensen gewerkt.”

Een onderdeel van de tournee was een reeks lunchvoorstellingen die moeder en dochter speelden in Theater Bellevue in Amsterdam. Jopie: “Ik woon in IJmuiden en het zeer betrokken team van Minoux heeft mijn vervoer naar het theater geregeld. De ene keer reed een bekende me naar het theater, de andere keer een student. Had dit niet gekund, dan was het te veel voor me geweest.”

In de voorstelling doen dansende ouderen mee onder leiding van choreografe Ireen Kurvers van Gouden Dans. Hoe is dat idee ontstaan?
Minou: “Mijn moeder heeft haar leven al dansend verlengd. In de voorstelling neemt mijn moeder zich voor om niet dood te gaan en ik, als dochter, heb beloofd haar daarbij te helpen. We kwamen op het idee van een levensverlengend dans-event voor zowel kwetsbare als niet-kwetsbare ouderen. Het gaat daarbij om vreugde, ontmoeting en fysiek contact. De medewerkers van Gouden Dans zoeken ouderen die per speelplek kunnen participeren. De ouderen bepalen zelf hoe vaak en hoe lang ze willen meedoen. In het najaar van 2019 gaat Moeder mag niet dood in reprise. Wij zoeken nog ouderen die dan willen meedansen. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website van Gouden Dans.” Jopie: “Samen met de dansers zijn we een leuke club mensen, we hebben het goed met elkaar.”
Minou: “De voorstelling wordt vaak bezocht door moeders en hun dochters, ze praten na in het café. Dan bespreken ze de voorstelling, maar ook hun leven. En dan komt niet alleen de ellende aan bod.” Jopie: “In de voorstelling komen prachtige verhalen voorbij. Ik denk elke keer: wat ben ik trots op mijn dochter.”

Moeder mag niet dood

Minou (in het blauw) met haar moeder Jopie (links) en twee dansers. Foto | Casper Koster

Tips voor een leven vol levenslust

Hebben jullie nog tips voor een leven vol levenslust?
Jopie: “Ik doe veel oefeningen en daardoor blijf ik soepel. Mijn advies is dan ook: blijf bewegen én heb plezier in de dingen die je doet.” Minou: “Mijn moeder is op zevenjarige leeftijd verlaten door haar moeder. Zij maakte toen de keuze: ‘Ik ga met mijn poppen spelen, hier ben ik veilig.’ Dat werd haar overtuiging waarmee ze in het leven staat. Ze zegt altijd tegen mij: ‘Kind, het leven komt zoals het komt. Zorg dat je flexibel blijft.”
“Want dan kun je nog eens de andere kant op bewegen!” vult Jopie aan. Minou: “In de voorstelling vraag ik de andere oudere dansers wat hun levensmotto is. Zo antwoordt danser Henk: ‘Zeg ja als je geen goede reden hebt om nee te zeggen.’ Daar moet je lef voor hebben.”

Speeldata

Kijk voor meer informatie en de speeldata van Moeder mag niet dood op minoux.nl.

Kaarten winnen

Wil jij naar Moeder mag niet dood? Vul dan snel onderstaand winformulier in en maak kans op één van de 8x 2 kaarten.

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant