Margriet logo
Margriet Podcast Beeld Margriet
Beeld Margriet

Mijn verhaal de podcast | Evelien zag haar angsten onder ogen door te wandelen: ‘Iedere avond belde ik bij vreemden aan voor een slaapplek’

Evelien durfde naar eigen zeggen niet goed te leven. “Ik zag alleen maar het negatieve van de wereld en ik was eigenlijk alleen maar bezig met ervoor zorgen dat ik veilig bleef.” Zo’n zeven jaar geleden besloot Evelien tóch het roer om te gooien en haar angsten onder ogen te zien. Hoe ze dat deed? Door helemaal alleen een rondje door Nederland te wandelen. En dat was niet alles: tijdens die tocht logeerde ze ook nog eens iedere avond bij vreemden.

Tijdens haar eerste wandeling in 2015 liep Evelien in vier dagen helemaal in haar eentje van haar geboorteplaats Breda naar haar toenmalige woonplaats Leiden. In 2019 wandelde ze een rondje van 1.460 kilometer langs de grenzen van Nederland. “Voor mij voelt wandelen als hetgeen dat ik hoor te doen. Als ik langere stukken wandel, dan voelt alles kloppend.” Niet alleen het in haar eentje wandelen bracht nieuwe inzichten, maar ook het ontmoeten van nieuwe mensen bij wie ze bleef slapen. “In iedereen ontmoet je weer een stukje van jezelf.”

Evelien Beeld

Ben je benieuwd naar waarom Evelien zo graag wandelt, waar tegen zij aan liep tijdens haar tochten en welke bijzondere ervaringen en inzichten de wandelingen haar hebben gebracht? Beluister dan haar inspirerende verhaal in Mijn verhaal de podcast:

Door een hersentumor veranderde het leven van Mascha compleet: ‘Ik ben nu anders en daar moet ik mee dealen’

Mascha Beeld

Toen Mascha maar niet herstelde van een griep en knallende hoofdpijn bleef houden, besloot ze de huisarts te bellen. Nog geen 24 uur later lag ze op de operatiekamer en werd er een tumor van vijf bij vijf centimeter uit haar hoofd verwijderd. Hoewel de tumor van Mascha gelukkig goedaardig was, is haar leven compleet veranderd door blijvend hersenletsel.

Na de operatie krijgt Mascha echter wél klachten: door de operatie waarbij de hersentumor grotendeels verwijderd is, is hersenletsel ontstaan. Dat zorgt onder andere voor problemen met praten, haar evenwicht en fijne motoriek. “Ik zei tegen de arts: je hebt mijn leven gered, maar ik ben nu toch anders. Daar moet ik mee dealen. Soms gaat dat heel goed en ben ik heel blij, maar ik ben ook vaak niet blij. “Wat mist Mascha het meest, nu ze letsel heeft door de hersentumor? En hoe ziet de toekomst er voor haar uit? Ze vertelt erover in een emotionele aflevering van Mijn Verhaal de podcast.

Lilian werd opgenomen op een psychiatrische afdeling: ‘Ik was bang, ik wilde toch niet tussen de ‘gekken’ zitten?’

Lilian Beeld

Lilian werd als kind mishandeld en groeide op in grote onveiligheid. Ze ging in de overlevingsstand, maar het verleden haalde haar uiteindelijk toch in. “Ik sliep slecht, was altijd moe. Als ik ‘s ochtends wakker werd moest het uit mijn tenen komen om de dag te beginnen. Op een gegeven moment kon ik alleen nog maar zitten trillen.” Lilian zocht professionele hulp. en werd uiteindelijk opgenomen op een psychiatrische afdeling in het ziekenhuis. “Ik was echt heel bang, ik wilde toch niet tussen de ‘gekken’ zitten?!” Hoe heeft Lilian haar opname uiteindelijk ervaren? Hoe ga je verder als je na een opname weer op jezelf bent aangewezen? En wat heeft Lilian uiteindelijk geholpen om haar traumatische verleden te verwerken? Beluister hier haar verhaal:

Petra wilde geen oma worden: ‘Ik ben heel bang voor kinderen’

Petra Beeld

Toen haar zoon haar trots een echofoto toonde en haar verwachtingsvol aankeek, kreeg Petra het Spaans benauwd. “Ik hoopte eigenlijk helemaal geen oma te worden en ineens kreeg ik een rol die ik niet ambieerde.” Ze kreeg meteen een flashback naar haar eigen moederschap. “Ik kon niet in mijn geluk komen en kwam meteen terug bij het gevoel dat ik vroeger had. Ik was liever geen moeder geweest.” Het was zelfs zo erg, dat Petra een angst opgebouwd heeft voor kinderen. Waarom is dit zo’n diepgewortelde angst bij Petra? En hoe is de relatie met haar kleindochter inmiddels? Dat hoor je in deze zevende aflevering van Mijn verhaal, de podcast:

De volgende aflevering van Mijn verhaal kun je beluisteren vanaf woensdag 27 oktober.

Lucia had een bijna-doodervaring: ‘Ik was super dankbaar dat ik door kon’

Lucia Beeld

Lucia kreeg tijdens haar bevalling een overdosis aan adrenaline toegediend: een medische fout. Ze overleefde het ternauwernood, maar deze bijna-doodervaring heeft veel impact op haar leven gehad. “Ik lag daar dood te gaan, het stervensproces was al begonnen. En ik ging toch niet.” Hoe liep dit uiteindelijk af? Hoe vormt zo’n bijna-doodervaring je als persoon? En welke impact heeft dat op je leven? Beluister Lucia’s verhaal in de zesde aflevering van seizoen twee van Mijn verhaal, de podcast.

Ingeborg verloor haar broer aan zinloos geweld: ‘Je broer aan de beademing zien liggen, verschrikkelijk’

Ingeborg Beeld

Een klap op zijn hoofd met een houten paal, na een woordenwisseling op de kermis, wordt de broer van Ingeborg, Marcel (28) fataal. dat hij op de intensive care komt. Uiteindelijk wordt de vreselijke aanval hem fataal. “Eigenlijk wisten we op dag één al dat het helemaal fout zat, want je komt niet zomaar op de IC terecht; op zo’n zware afdeling.” Nog altijd is ze is nog heel boos op de dader, schrijft ze in een brief die ze online plaatste. “Wij hebben allemaal de draad weer opgepakt, maar het verdriet, de machteloosheid en het onbegrip komen altijd weer bovendrijven. Heb jij dat ook? Ik wens je niet het allerbeste, maar dat begrijp je waarschijnlijk wel..” Hoe geeft ze zelf zo’n gruwelijk verlies uiteindelijk toch een plek? Je hoort het in de vijfde aflevering van het tweede seizoen van Mijn verhaal:

Carin heeft aangezichtspijn: ‘Soms dacht ik, rijd maar over me heen, het is mooi geweest’

Carin Beeld

Als kind heeft Carin al vreselijke pijn in haar mond, zonder duidelijke oorzaak. Jaren later krijgt ze eindelijk een diagnose: aangezichtspijn. Carin springt een gat in de lucht: de pijn bestond echt, ze was dus níet gek. Maar elke dag leven met pijn, hoe houd je dat vol? “Als ik toen had geweten dat ik nu nog steeds met die pijn zou zitten, dan weet ik niet of ik hier nu nog had gezeten.” Beluister hieronder de vierde aflevering van Mijn verhaal de podcast, het verhaal van Carin:

Er sprong een vrouw voor Eva’s trein: ‘De persoon die ik afgedekt heb, leek op mijn jongere zusje’

Eva Beeld

Tijdens één van haar diensten als hoofdconducteur zat Eva achterin de trein te leren voor tentamens, toen ze ineens een enorm hard geluid hoorde. Het bleek een ware nachtmerrie te zijn: er was een vrouw voor de trein gesprongen. Op het moment zelf bleef Eva heel rustig en professioneel, maar driekwart jaar later kreeg ze toch de klap en had ze ineens extreme zweetaanvallen. Een psycholoog stelde uiteindelijk de diagniose PTSS. Wat volgdewas een enorm zware tijd, waarin Eva het ook zelf een tijd lang niet meer zag zitten. Beluister nu het openhartige verhaal van de moedige Eva, in aflevering 3 van Mijn verhaal de podcast:

Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Ingeborg en dochter Amber over de impact van kanker op een gezin: ‘Ik ben nog nooit zo eenzaam geweest’

Ingeborg en dochter Amber over de impact van kanker op een gezin: ‘Ik ben nog nooit zo eenzaam geweest’ Beeld

Ingeborg kreeg op 1 april 2015 de diagnose borstkanker. Niet alleen haar wereld, maar die van haar hele gezin stortte in; met name ook die van dochter Amber. Iets waar moedr Ingeborg – die letterlijk in overlevingsstand ging – zich pas later pijnlijk bewust van werd. “Het voelt alsof door mijn toedoen de onbezorgdheid van mijn kinderen een beetje weg is.” En toen besloot ze actie te ondernemen, voor álle gezinnen. Want de impact van kanker op het héle gezin, moet je niet onderschatten. Beluister het mooie en inspirerende gesprek met Ingeborg en Amber in aflevering 2 van het tweede seizoen van Mijn verhaal de podcast:

Jeanines zoon (18) stapte uit het leven: ‘Ik riep zijn naam, maar het bleef ijzig stil’

Jeanine Beeld

Jeanines zoon Mick zat al langere tijd niet lekker in zijn vel, toen hij op achtienjarige leeftijd uit het leven stapte.”Toen ik thuiskwam, zag ik een briefje op de trap liggen. En daar stond letterlijk: ‘Mama, ik hang dood op jouw kamer. Ga niet naar boven, maar roep hulp. Mama, ik hou heel veel van je’. Dus ik heb zijn naam geroepen, maar het bleef ijzig stil.” Beluister aflevering 1 van het tweede seizoen van Mijn verhaal de podcast hier:

Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Seizoen 2 van Mijn verhaal de podcast

Vanaf 1 september is Mijn verhaal de podcast weer wekelijks terug met gloednieuwe afleveringen! We spreken in dit tweede seizoen van de podcast onder andere treinmachinist Eva, die vertelt over het afschuwelijke moment dat er iemand voor haar trein sprong, en Lucia die een bijna doodervaring had, maar ook Petra, die het oma zijn eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Wil je nu vast naar onze podcast luisteren? Hieronder beluister je alle afleveringen van seizoen 1.

Mijn verhaal de podcast: gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn

Op de vlucht slaan met je kind, een relatie hebben met een grote drugsbaron of je niet thuis voelen in je eigen lichaam. In ‘Mijn verhaal’ de podcast gaat journalist Marijke Kolk in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Iedere woensdag beluister je een nieuwe aflevering, hier op margriet.nl/podcast. Beluister alle afleveringen van het eerste seizoen hieronder:

Annemiek: ‘Het overlijden van je kind een plek geven? Ik heb geen flauw idee waar die plek is’

Annemiek Beeld

Ambulancechauffeur Annemiek schrok niet meer zo snel van een uitgebrand autowrak. Tot ze het wrak herkende en het slachtoffer haar negentienjarige zoon Gian bleek te zijn. “Dat moment is gruwelijk, dat vergeet ik nooit meer. Ik ben weggelopen en heel hard gaan gillen en aan mijn haar gaan trekken.” Beluister ook aflevering 1, het verhaal van Annemiek:

Bregje: ‘Hij was te oud, te dik en een hasjhandelaar, toch trok hij me aan als een magneet’

Bregje Beeld

Op haar 21e valt Bregje als een blok voor de achttien jaar oudere hasjhandelaar ‘de Walrus’. Zij een student uit een goed milieu, hij een prominent figuur in het criminele circuit. “We waren zó anders, maar toch was er een zielsverbondenheid tussen ons. Hij gaf me een ontzettend veilig gevoel. Wat idioot was natuurlijk, want hij liep helemaal niet in een veilige wereld rond.” Beluister hier aflevering 2, het verhaal van Bregje:

Kyra vluchtte met haar zoon: ‘Ik kon pas weer ademhalen toen het vliegtuig opsteeg’

Kyra Beeld

Nadat Kyra’s Iraanse schoonfamilie besloot haar partner Mohsen uit te huwelijken aan een Iraanse vrouw, sloeg Kyra op de vlucht met haar zoon Omar; doodsbang dat haar schoonfamilie Omar zou ontvoeren. “Ik hoorde vier maanden nadat ik gevlucht ben dat Mohsen getrouwd is met de bruid die zijn familie voor hem had uitgekozen. Dat was een klap in mijn gezicht, alsof ons gezin nooit iets had betekend.” Beluister hier aflevering 3, het verhaal van Kyra:

Claire kwam op haar 58e uit de kast als transvrouw: ‘Ik hoef nu geen rol meer te spelen’

Claire Beeld

Claire Mylène Slingerland werd als vrouw geboren in een mannenlichaam. Pas toen ze 58 jaar oud was, durfde ze daarvoor uit te komen, en ging ze in transitie. “De eerste persoon die ik vertelde dat ik me eigenlijk een vrouw voelde, was mijn vrouw Nicole. Ze reageerde heel mooi, ze zei: ‘Ik zal altijd van je houden’. Toen viel er heel veel van me af.” Beluister ook aflevering 4, het verhaal van Claire:

Judiths man had autisme: ‘Hij voelde meer als m’n oudste kind, nou dat is niet lekker vrijen’

Judith Beeld

Judith merkte wel dat haar huwelijk anders was. Haar man bouwde bijvoorbeeld liever hutten met de kinderen, dan dat hij gezellig een borrel dronk met vrienden. Hij wilde overal controle over hebben en kon zomaar vanuit het niets ontploffen. Maar hij was ook ontzettend lief en zorgzaam, voor Judith en voor de kinderen. En toch miste Judith iets in haar huwelijk. “Ik zag hem op een gegeven moment meer als m’n oudste kind. Nou, ga die maar eens seksueel begeren. Dat is niet lekker vrijen.” Beluister hier aflevering 5, het verhaal van Judith:

Marianne’s man had seksdates met mannen: ‘Hij zei uit het niets dat hij een SOA had’

Marianne Beeld

Nadat haar eerste man vreemdging, dacht Marianne in haar tweede man opnieuw het geluk te hebben gevonden. Tot hij uit het niets vertelde dat ze naar de dokter moest om een SOA-test te doen. Deze boodschap was aanleiding voor een nog grotere bekentenis: hij deelde regelmatig het bed met mannen. “Het kwam niet eens in me op dat hij op mannen viel, we waren altijd samen op pad en ik zag hem nooit naar andere mannen kijken. Nooit, nooit, nooit.” Beluister hier aflevering 6, het verhaal van Marianne:

Jorma werd gezelschapsdame: ‘Ik laat me niet meer gratis naaien’

Jorma Beeld

Als alleenstaande moeder was Jorma helemaal klaar met daten. Toen ze een keer gekscherend tegen een collega zei: ‘Misschien moet ik er geld voor gaan vragen’ en hij reageerde: ‘Als ik een vrouw was zou ik het wel weten, jullie hebben goud in je onderbroekje’, dacht Jorma: waarom eigenlijk niet. “Daten leuk, mannen leuk, seks fijn, maar ik laat me niet meer gratis naaien.” Dus schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel en werd gezelschapsdame. “Ik voelde me gebruikt. En nu voel ik me totaal niet gebruikt, omdat iemand me nu echt uitzoekt én weet dat het geld kost en dat ervoor over heeft.” Beluister hier aflevering 7, het verhaal van Jorma:

Alieke’s dochter was ziek, maar artsen geloofden haar niet: ‘Ze zeiden dat ik Munchhausen by Proxy had’

Alieke Beeld

Alieke heeft vanaf de geboorte van haar dochter Noreen het gevoel dat er iets niet klopt. Een jarenlange strijd volgt, waarin Alieke regelmatig niet geloofd wordt door artsen. “Die arts zei: ‘Mevrouw we denken eigenlijk niet dat het probleem bij uw kind ligt, maar dat het bij u ligt.’ Toen was ik in eerste instantie ontzettend boos, want ze bedoelde: mama heeft Munchhausen by Proxy.” Maar Alieke blijft doorzetten en uiteindelijk komt er een diagnose: Noreen blijkt het zeer zeldzame ROHHAD-syndroom te hebben. Beluister hier aflevering 8 het verhaal van Alieke en Noreen:

Hannelore groeide op in een sekte: ‘Ik heb een feestje gebouwd toen de profeet overleden was’

Hannelore Beeld

Hannelore belandt als peuter in een van de beruchtste sektes van Nederland: de Gemeente Gods. Samen met meerdere andere gezinnen en de ‘profeet’ die de sekte leidt, woont ze jarenlang in een klooster. “Er werd ons verteld dat we heel blij moesten zijn, dat we uitverkorenen waren.” De zelfuitgeroepen profeet Sipke Vrieswijk dreef hele gezinnen uit elkaar en jaagde de leden angst aan door hen te vernederen, manipuleren en seksueel te misbruiken. Zo ook Hannelore. “Ik heb wel een feestje gebouwd toen ‘ie overleden was. Ik wist van gekkigheid niet wat ik moest doen. Ik heb echt taart gegeten, haha.” Beluister hier aflevering 9, het verhaal van Hannelore:

Volgens artsen zou Carolina’s man een kasplantje worden: ‘Toen ik hem zag aan al die apparaten stortte mijn wereld in’

Carolina Beeld

Nadat Carolina’s man negen maanden in coma lag, vertelden de artsen haar dat hij een kasplantje zou worden. Carolina’s reactie daarop? “Ik dacht het niet!” Ze besloot haar man, na het ontwaken uit zijn coma, uit het revalidatiecentrum te halen en hem zélf te verzorgen. Al binnen een paar weken zag Carolina haar man vooruit gaan, waarop ze besloot twee jaar van haar leven te wijden aan zijn herstel. “Sindsdien ben van alles geworden: psycholoog, verpleegster, kok…. ” Beluister hier aflevering 10, het verhaal van Carolina:

Interviews | Marijke Kolk
Onder redactie van | Nova Letschert, Loesja de Bruin, Bram Huisers, Annemijn Fleer, Tessa Huisman, Maud Hekman, Melanie Seuren

RedactieMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden