Margriet logo
Koude winter: diepvrieskou Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meteoroloog over diepvrieskou: ‘We houden de komende weken licht winters weer’

Op donderdag 1 december start officieel de meteorologische winter. De temperaturen zakken richting de nul graden, maar krijgen we ook te maken met diepvrieskou? Of een horrorwinter? Op social media wordt er flink op los gespeculeerd. Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline, vertelt aan Margriet wat we de komende tijd kunnen verwachten.

Het wordt de komende dagen en weken kouder, maar termen als diepvrieskou en een horrorwinter zijn volgens Rico Schröder niet aan de orde. “Het wordt licht winters. Donderdag is het al wat kouder met een temperatuur tussen de vijf en zeven graden. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat de wind wat meer uit het noordoosten waaien, waardoor er meer koudere lucht onze kant op komt. Het wordt vrijdag overdag tussen de drie en vier graden en in het weekend zal dit maximaal 2 à 3 graden boven nul zijn.”

De wind speelt volgens de meteoroloog een grote rol in de gevoelstemperatuur. “De wind geeft een gevoelstemperatuur van onder de nul graden, maar uiteindelijk is het gewoon twee à drie graden boven nul.” De temperaturen van deze week zullen we volgens Schröder in de eerste helft van december blijven houden. “Overdag rond de vier à vijf graden en in de nacht rond het vriespunt.”

Schaatsen

Had je je erop verheugd om in december te kunnen schaatsen? Schröders ziet het somber in. “De temperaturen zijn in de nacht wel rond het vriespunt, maar overdag stijgt de temperatuur weer boven nul uit. Schaatsen zit er voorlopig niet in. We houden licht winters weer.”

Witte kerst

De maand december staat ook in het teken van de feestdagen. Voor de sneeuwliefhebbers onder ons een belangrijke vraag: kunnen we een witte kerst verwachten?

Volgens Schröder is ook deze kans erg klein. “De komende week houden we dit weer en in de tweede helft van december zitten er tot nu ook nog niet veel veranderingen aan te komen. We hebben op dit moment te maken met een oostelijke stroming, waardoor het wel kouder wordt. Alleen zien we geen diepvrieskou terug in de statistieken. Dus de temperaturen dalen wel, maar echt koud wordt het niet.”

Toch is er altijd kans op witte kerst. In Nederland is die kans nog steeds ongeveer zeven procent en met de onvoorspelbaarheid van het weer is alles mogelijk. “Mocht er net voor kerst ineens een depressie over ons land trekken, dan kan er eventueel sneeuw vallen, maar hoe het er nu uitziet, houden we ook de tweede helft van december dezelfde temperaturen.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden