Daarom zijn er lokaal grote weersverschillen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meteoroloog legt uit: dáárom zijn er lokaal zulke grote weersverschillen

Na een aantal broeierige dagen kunnen er maandag lokaal wat flinke regen- en onweersbuien plaatsvinden. Hoe kan dat eigenlijk, dat het in Nederland op de ene plek zonnig is en het tegelijkertijd ergens anders met bakken uit de lucht komt vallen? We vroegen het aan meteoroloog Rob Groenland van het KNMI.

Én hij doet ook voorspellingen voor de toekomst van Nederland.

Grote weersverschillen in Nederland

In Nederland hebben we vaak grote weersverschillen tussen diverse regio’s. Volgens Rob kunnen we deze over het algemeen koppelen aan kustgebieden en de gebieden in het binnenland. “Die verschillen zijn tamelijk groot. Dat heeft te maken met de invloed van de temperatuur van het zeewater op de kustgebieden.”

In het voorjaar is de temperatuur van de zee nog vrij laag, legt Rob uit. “Daardoor wordt er wat minder bewolking gevormd. Je ziet dat de kustgebieden er dan echt uitspringen met volop zonnig weer. Landinwaarts vormt er dan veel meer bewolking. Dat komt doordat het landinwaarts veel warmer wordt dan vlak aan zee. De nabijheid van de Noordzee genereert een bepaald weertype. Dat is in het voorjaar vaak zonnig weer. In de late zomer zijn dat vaak zware buien.” Rob vertelt dat het zeewater nu, richting de late zomer, al zo ver is opgewarmd dat je een omgekeerd effect krijgt: aan de kustgebieden vallen er meer buien en landinwaarts (vooral in september) vallen er relatief gezien wat minder buien.

Verschil kust en landinwaarts

Waarom is het op dit moment lekker zonnig weer in Friesland en is het op sommige andere plekken licht bewolkt? “Dat wordt onder andere bepaald door het opdringen van vochtige lucht uit het zuiden. Het noorden van het land moet daar nog wat langer op wachten. We hebben nu een behoorlijk warme zomer en dat betekent dat we in september opvallend grote regionale verschillen gaan zien tussen de kust en het binnenland. Aan de kust zullen we dan veel regenbuien zien, maar landinwaarts vallen er dan veel minder buien. Dat komt dus door het hele warme zeewater.”

Verwachtingen voor de toekomst

Rob vertelt dat deze lokale weersverschillen deels ook te maken hebben met klimaatverandering. In de toekomst verwacht hij een combinatie van hevige droogte en zware regenbuien. “De buien zijn nu al zwaarder dan twintig jaar geleden. Dat zal alleen maar extremer worden. En de droogte zal ook nóg langer en intenser worden.”

Deze droogte zal ook zorgen voor natuurbranden. Rob verwacht dat bosbranden de komende tientallen jaren ook in Nederland zullen gaan toenemen. “In Zuid-Europa zijn die nu al volop te zien. Die bosbranden hebben ook een functie: ze zorgen ervoor dat oude delen van het bos als eerste weg branden en plaatsmaken voor nieuw bos. Het is eigenlijk een natuurlijke cyclus. Maar dat is nu natuurlijk wel een beetje verstoord door de opwarming van de aarde en doordat de mens op grote schaal het land gebruikt voor landbouw. Dat zijn de nadelige gevolgen van de klimaatverandering.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden