Margriet logo
Waar komt 'Maart roert zijn staart' vandaan? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meteoroloog legt uit: dáár komt ‘maart roert zijn staart’ vandaan

In maart weet je nooit precies wat voor weer je krijgt in Nederland. Flinke plensbuien kunnen overgaan in een zonnige namiddag en een dag later dwarrelt er plots natte sneeuw uit de lucht. Vandaar het gezegde ‘maart roert zijn staart’. Meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline legt uit hoe het kan dat het weer in deze maand(en) zo wisselvallig is.

De lente leek al even in aantocht, maar dat blijkt vals alarm. Na een paar koude, natte wintermaanden vallen er nog steeds maartse buien uit de lucht. “We hebben nu te maken met een winters weertype, terwijl het vorige week nog leek of we de lente ingingen,” vertelt meteoroloog Van Straaten. “In maart kan alles gebeuren met het weer, daarom ook het gezegde ‘maart roert zijn staart.’ Ook andere landen, zoals België, Noordwest-Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen dit wisselvallige weertype in deze maand.”

Wat betekent ‘maart roert zijn staart’ ?

Volgens Van Straaten ligt in deze tijd van het jaar de temperatuur ’s nachts normaal gesproken rond enkele graden boven nul en is het overdag meesta zo’n negen of tien graden. “Deze maand gaat het weer echt van de hak op de tak, dat is in maart heel gebruikelijk in Nederland. Dat komt door de ligging van ons land: we liggen dichtbij de Noordzee op een scheiding waar koude lucht en relatief zachte lucht vanuit het zuiden op elkaar botsen. Dat kan zorgen voor een zeer guur weertype: veel regen, maar ook winterse neerslag zoals hagel of natte sneeuw. Dat komt vooral voor in maart, maar soms ook in april.

Van Straaten: “In maart én april komt de wind vaak uit het noorden. Die noorderwind vanuit Scandinavië of vanaf de Noordzee gaat vaak gepaard met winterse neerslag, zoals hagel of natte sneeuw. April is daarom soms net zo wisselvallig als maart: er kunnen weleens maartse buien vallen en vorig jaar sneeuwde het zelfs op 1 april. Een week later zaten we allemaal op het terras in de zon. Dat weertype verklaart ook het gezegde ‘april doet wat hij wil’. In april kan het ook twintig graden worden en dát is in maart dan weer zeer uitzonderlijk.”

Dit heeft maart voor ons in petto

Volgens Van Straaten blijft het de rest van de week wisselvallig, maar kunnen we volgende week een stuk zachter weer verwachten. “Maar echt mooi wordt het zeker nog niet: er blijft kans op regen en wind. We gaan herfstachtig weer tegemoet, maar de week daarná lijkt het wel weer wat aangenamer te worden. Echt lenteachtige temperaturen zitten er voorlopig helaas nog niet in, maar eind maart ziet het weer er al iets rooskleuriger uit: meer droge dagen en af en toe wat zon.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden