Gezondheidshorloges Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meten is weten: dít kun je allemaal checken met een gezondheidshorloge

Tegenwoordig bestaan er veel horloges met veel nieuwe technieken en functies. Zo zijn er verschillende gezondheidshorloges die je kunnen helpen bij het halen van jouw persoonlijke gezondheidsdoelen. Het hangt er maar net vanaf waar jouw voorkeur naar uitgaat.

We leggen je uit welke verschillende functies gezondheidshorloges kunnen hebben.

Verschillende functies

Er bestaan gezondheidshorloges in allerlei soorten, maten en prijsklasses. Welke functies ze hebben, verschilt natuurlijk per model. Maar de volgende vier kun je op zo goed als ieder gezondheidshorloge wel vinden.

1. Genoeg bewegen

De naam zegt het al, maar een gezondheidshorloge spoort je aan om lekker te gaan bewegen. Zo wordt je gelopen afstand gemeten, het aantal stappen wordt geteld en mocht je je 10.000 stappen nog niet hebben behaald, dan geven deze horloges ook nog aan hoeveel je er nog moet zetten. Handig!

Maar let op. Toch moet je uitkijken dat je niet doorslaat in je doel om 10.000 stappen te halen. Onlangs toonde een Engels onderzoek aan dat mensen obsessief zouden bezig zijn met het zetten van voldoende stappen, waardoor hun mentale gezondheid juist lijdt onder dit wandeldoel.

Naast deze standaardfuncties heb je ook nog andere functies die per horloge verschillen. Je keuze hangt af van jouw persoonlijke gezondheidsdoel. We leggen hieronder een aantal redenen uit, waardoor je misschien zo’n horloge wilt aanschaffen.

2. Calorieën verbranden

Ben je van plan om een aantal kilo’s kwijt te raken en wil je graag bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbrandt? Elk gezondheidshorloge houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt. Dit wordt gemeten aan de hand van hoeveel je beweegt en je hartslag. Zo weet je hoeveel je ongeveer kunt eten.

Wil je het niet ongeveer, maar precies weten? Kies dan een horloge waarop je jouw calorie-inname kunt bijhouden. Door in te voeren wat je eet, ben je bewuster van je eetpatroon en zie je precies hoeveel calorieën je inneemt.

3. Stress

Stress is niet goed voor je gezondheid. Toch lukt het ons niet elke dag om de innerlijke rust te bewaren. Om te checken in hoeverre je stress ervaart op een dag, kun je op zoek gaan naar een horloge met stressmeting. Je stress wordt dan gemeten door middel van je hartslagvariabiliteit. Dit is de variatie in tijd tussen je hartslagen. Hoe hoger de variabiliteit, hoe minder stress je ervaart.

4. Genoeg drinken

Heb je vaak moeite om aan de dagelijkse hoeveelheid liters water te komen? En weet je soms ook niet precies hoeveel water je nou hebt gedronken? Dan is het handig om een horloge te kopen waarmee je kunt bijhouden hoeveel glazen water je op een dag drinkt. Vervolgens berekent het horloge hoeveel je nog moet drinken om aan de gewenste hoeveelheid te komen.

Nadelen van een gezondheidshorloge

De bovengenoemde functies klinken allemaal heel erg handig en dat zijn ze natuurlijk ook. Maar ook deze ultra hippe horloges kennen een nadeel. De persoonlijke technologie kan namelijk verslavend werken. Je gaat jouw behaalde doelen vergelijken met andere mensen en daardoor wil je jezelf blijven verbeteren. Of je legt de lat steeds hoger voor jezelf, waardoor je misschien te veel van je lichaam gaat verwachten.

Ook is het belangrijk dat je niet blind vertrouwt op bijvoorbeeld de hartslagmeter van je gezondheidshorloge. Het kan je zeker een indicatie geven, maar de adviezen en metingen zijn nooit zo betrouwbaar als die van je eigen huisarts.

Horloge aanschaffen

Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen? En zou je zelf ook wel zo’n horloge willen? Dan heb je genoeg keuze. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een smartwatch, een Apple Watch of de nieuwe HUAWEI WATCH FIT 2, die vanaf 15 juni beschikbaar is. Dit horloge kun je ook gebruiken tijdens krachttraining, wintersport, balsporten én dansen.

Bron | Coolblue , Consumentenbond

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden