Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Met lenzen zwemmen: is dit verstandig of kun je het beter niet doen?

met-lenzen-zwemmen-is-dit-verstandig-of-kun-je-het-beter-niet-doen.jpg

In de zomer is het natuurlijk heerlijk om een verfrissende duik in het water te nemen. Maar wat nu als je lenzen hebt? Kun je gewoon met lenzen zwemmen of is het beter dat je ze van tevoren uitdoet?

Wij leggen het je hier uit.

Met lenzen zwemmen: verstandig of niet?

Lenzen en water zijn absoluut geen goede combinatie. Het enige water waar ze mee in aanraking mogen komen is het traanvocht van je ogen én lenzenvloeistof. Zwemmen met lenzen is dan ook geen goed idee. Er zit echter wel nog een verschil tussen harde en zachte lenzen, dit verschil leggen we je hieronder uit.

Lees ook: Hier moet je op letten als je make-up draagt met lenzen in

Zachte lenzen

Vooral met zachte lenzen moet je uitkijken: water maakt van zachte contactlenzen namelijk een soort van spons. Hierdoor neemt je lens alles op wat in het water zit. Denk bijvoorbeeld aan virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor. Een amoebe is een eencellig diertje dat in het hoornvlies kan kruipen en daar een erg pijnlijke infectie kan veroorzaken, met mogelijk zelfs blindheid tot gevolg. Wanneer je geen lenzen draagt, dan knipper je virussen, bacteriën en amoeben eruit. Maar wanneer je lenzen draagt blijven je ogen hiermee in contact tot het moment dat je de lenzen uitneemt. En dan kan het helaas al te laat zijn.

Harde lenzen

Omdat het materiaal van harde lenzen hard is, zullen deze lenzen niet snel besmet raken. Toch is het ook niet verstandig om met harde lenzen te gaan zwemmen, je verliest ze namelijk veel sneller dan zachte lenzen. De ruimte tussen je hoornvlies en de harde lens is gevuld met traanvocht. De lens ‘drijft’ als het ware op je oog en is ook nog eens relatief klein. Zodra er water in je ogen komt, kan de lens er heel makkelijk uitspoelen. Zout zeewater kan er bovendien voor zorgen dat dit nog sneller gebeurt. Bij zachte lenzen is de kans kleiner dat je ze verliest, omdat het materiaal en de vorm ervoor zorgen dat ze iets steviger in je ogen zitten.

Wat kun je het beste doen als je gaat zwemmen?

Het beste is natuurlijk om je lenzen gewoon van tevoren uit te doen, maar voor mensen die heel slecht zien zonder hun lenzen zal dit niet fijn zijn. Een zwembril of duikbril over je lenzen dragen kan een oplossing zijn, maar hier loop je natuurlijk wel het risico dat er alsnog wat water op je lenzen komt. Als je graag toch nog wat tijdens het zwemmen ziet maar geen risico wil lopen, dan kun je het beste voor daglenzen gaan. Deze kun je direct na het zwemmen weggooien, zodat je ogen niet in contact blijven met de eventuele bacteriën.

Met lenzen gaan douchen is trouwens ook geen goed idee. In dit artikel lees je waarom.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hans Anders, Consumentenbond, Oogziekenhuis
Beeld | iStock

Ook interessant