null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met je partner in één bed slapen? ‘Bizar’ volgens deze slaapexpert

Slechte nacht gehad? Dat zou weleens kunnen komen omdat jij en je partner samen in één bed slapen. Volgens slaapexpert Neil Stanley is het eigenlijk bizar dat we een bed delen – hoe veel je ook van je partner houdt. 

Hoe knus het ook mag zijn, op je slaapgewoonten blijkt samen slapen lang niet altijd een positieve invloed te hebben.

Niet samen slapen

In het oude Rome was een gedeeld bed alleen bedoeld voor het bedrijven van de liefde, en daar is volgens de Britse slaapexpert Neil Stanley wel wat voor te zeggen. Voor een gezonde nachtrust kunnen partners volgens hem namelijk veel beter níet samen in een bed slapen. Zo’n snurkende of constant draaiende partner in bed kan er namelijk voor zorgen dat je alleen maar vaker wakker bent.

Lees ook:

6 opmerkelijke trucs om de hele nacht door te slapen (en dé gouden tip)

Vaker gestoord

Onderzoekers van de Universiteit van Surrey, waar Stanley aan verbonden is, onderzochten hoe het precies zit met de slaapkwaliteit van partners die in één bed te slapen. Ze vergeleken hun slaap tijdens een nacht samen met de kwaliteit van hun nachtrust als ze alleen in bed lagen. Wat bleek? Hoewel mensen dáchten beter te slapen als ze samen in één bed lagen, hadden ze kwalitatief gezien een betere nachtrust in hun eentje.

De nachtrust van mensen die samen slapen werd gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan van degene die alleen in bed lagen. Vooral als je naast een snurker ligt, kan het nog weleens voorkomen dat je wakker schrikt. En hoewel je niet altijd alle storende geluiden op zult merken, werd de diepte van de slaap wel aanzienlijk aangetast. En dan word je een stuk minder uitgerust wakker.

Toch liever in één bed slapen?

Slapen jij en je partner juist heerlijk samen in één bed? Dan is Stanley de laatste die jullie uit elkaar zal halen. Hij zegt dat mensen langzaam maar zeker wennen aan het samen slapen. Als dat goed bevalt, kun je daar dan ook prima mee doorgaan. Plotseling apart slapen kan juist zorgen voor meer slaapproblemen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Dat blijkt ook uit deze studie, waarbij jonge koppels ineens apart moesten slapen. Die sliepen in de twee nachten alleen weer een stuk minder lekker, dus het is heel persoonlijk. Maar heb je slaapproblemen? Dan kan een nachtje in de logeerkamer zeker geen kwaad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Netdoctor

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frissestart, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden