null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze tips is jouw auto ’s ochtends ijsvrij

Het winterweer levert  vaak mooie plaatjes op, maar kan op sommige dagen ook grote problemen opleveren wanneer nog met de auto weg moet.

Sta jij de laatste dagen ook met een chagrijnig gezicht je autoramen te krabben? En duurt het uren voor je accu start? Met deze tips bereid je je auto voor op de winter en rijd je ’s ochtends zonder problemen weg.

Warm je accu op

De meeste problemen in de winter worden veroorzaakt door de accu. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Zorg dat je niet alleen korte ritjes maakt, zodat de dynamo voldoende tijd heeft om bij te laden. Om de accu op te warmen kan je eerst even je koplampen aan- en uitzetten. Wanneer je de motor aanzet, moet je je koplampen wel uitzetten. Wacht ook tot de motor is warmgedraaid voordat je je radio, verwarming en navigatie gaat gebruiken.

Laat de batterij van je auto checken

Bij lage temperaturen werkt de batterij van je auto minder goed. Wanneer het vriest, veroorzaakt een versleten batterij daarom al snel startproblemen. Laat je batterij daarom voor de winter even controleren bij de garage.

Op de juiste manier parkeren

Parkeer je auto zonder handrem. Deze kan vastvriezen. Laat de auto in de eerste versnelling staan. Zo voorkom je dat hij wegrolt. Voor een automaat geldt dat je deze gewoon in de P (parkeer stand) kunt zetten. Heb je een moderne auto met elektronische handrem? Dan kun je deze gewoon gebruiken. Deze systemen werken niet met kabels maar op stroom.

Ruitenwisservloeistof, hoe zat dat ook alweer?

Vul de ruitenwisservloeistof bij met een antivriesvariant. Twijfel je of je de goede te pakken hebt? De vloeistof in de antivriesvariant is blauw. De variant die je in de zomer gebruikt is roze of geel van kleur.

Voorkomen is beter dan genezen

Koop een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Zijn je ruiten toch bevroren en heb je geen krabber? Maak dan gebruik van speciale ruitenwisservloeistof om de ramen te ontdooien. Doe dit nooit met warm water. Het temperatuurverschil kan zorgen voor barsten in je ruit.

De juiste bandenspanning

Check regelmatig je bandenspanning en de diepte van je profielen. De juiste bandenspanning vind je terug in de handleiding van de auto. De wettelijke minimumdiepte van zomerbanden bedraagt 1,6 mm. Voor winterbanden worden een profiel met 3 tot 4 mm diepte aangeraden. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken gebruik je een paar matten, een schep en een veger.

Ai...

Wanneer je toch vertrekt met bevroren ruiten, riskeer je een boete van 230 euro. Als ook je spiegels niet ijsvrij zijn, komt hier nog eens 140 euro bovenop. Let ook goed op je verlichting, want als het sneeuwt ben je verplicht om met normale (dus niet mist-, dim- of groot licht) verlichting te rijden. Doe je dat niet, dan kan je dat zo 280 euro kosten.

Bron| ANWB

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden