Danny Post, vintage liefhebber Beeld Danny Post
Beeld Danny Post

PREMIUM

Met déze 9 tips van een echte kenner scoor je de beste kringloopvondsten: ‘Hier vind je de schatten die je zoekt’

Heb je de laatste aflevering van Tussen Kunst & Kitsch gezien? Een van de bezoekers bleek zomaar een aantal zeldzame Escher-werken op zolder te hebben staan, ter waarde van ruim 100.000 euro. Steeds vaker blijken dingen waarvan je het misschien niet zou verwachten, wél veel geld waard te zijn. Maar hoe vind je deze items? En hoe weet je of ze veel waard zijn?

Dat vroegen we Danny Post, een echte vintage liefhebber die precies weet hoe je dit soort pareltjes kunt vinden in een kringloopwinkel.

Wie is Danny Post?
Danny is journalist en oprichter van de website Go With The Vlo, waarop je alles leest over tweedehands shoppen. Ook heeft hij een Instagrampagina waar je allemaal tips en weetjes kunt vinden over kringlopen en rommelmarkten die hij bezoekt. Verder heeft Danny ook eigen tv-programma: Zooi is Mooi. In dit programma bezoekt hij milieuparken in Rotterdam, op zoek naar onze afdankers. Door gesprekken met de bezoekers van het milieupark levert Zooi is Mooi allerlei verhalen op, die schuilgaan achter de afgedankte spullen. Vanaf 27 mei kun je acht weken lang een herhaling zien van het eerste seizoen op RTV Rijnmond.

Schilderij van veel waarde

Dat Danny zo dol is op alles vintage, heeft hij niet van een vreemde: als kind ging hij al met zijn vader mee naar rommelmarkten. Met zoveel ervaring op zak heeft hij inmiddels dan ook wel een gevoel ontwikkeld, waarmee hij tussen alle spullen de echte pareltjes kan ontdekken. “Zo zag ik eens een schilderij staan bij de kringloop Het Goed in Schiedam, met een vissersschip op zee erop. Als je zoiets ziet, ga je op bepaalde dingen letten, zoals de lijst en het doek. Ik zag in dit geval dat het een oud doek was, met oud hout én er waren labels te zien van een kunsthandel. Ik nam de gok en kocht het schilderij voor 18 euro. En dat bleek een succes: ik heb ‘m weer doorverkocht aan een scheepvaartmuseum voor duizend euro.”

Maar het gaat Danny niet om het geld, wanneer hij rondloopt op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel. “Ik kijk naar dingen die ik mooi vind en het is een bonus als dat object of item ook nog meer waard blijkt te zijn. Ik droom natuurlijk ook wel van zo’n Escher-schilderij, maar dat gaat mij ook nog wel lukken.”

Tips voor een goede kringloopvondst

Hoewel we misschien niet allemaal zo veel ervaring hebben met speuren naar vintage pronkstukken als Danny, kunnen ook wij met wat handige tips zulke parels vinden. Van waar je moet shoppen tot hoe je goed zoekt: we zetten negen tips van Danny op een rij.

1. Ga naar kleine kringloopwinkels

Je kunt niet alle kringloopwinkels met elkaar vergelijken, zegt Danny. “Mijn ervaring is dat kleinere kringloopwinkels vaak oudere of meer bijzondere dingen hebben staan. De grote ketens worden steeds commerciëler en zijn vaak drukker, dus daar vind je bijna geen échte vintage kleding of antieke meubelstukken meer. Bij de kleinere winkels vind je de schatten die je zoekt.”

2. Kijk goed in welk gebied de kringloopwinkel zit

“Als je bijvoorbeeld naar een kringloop in Wassenaar of ‘t Gooi gaat, dan kun je nog wel eens versteld staan van de kunst die daar ineens opduikt. Dat komt natuurlijk omdat daar vaak de mensen wonen die over het algemeen wat meer te besteden hebben, dus dat is zeker de moeite waard om eens uit te zoeken.”

3. Leer van de bekende televisieprogramma’s over kringloopvondsten

“Kijk naar programma’s als Salvage Hunters met de Britse schatjager Drew Pritchard, The Repair Shop, Antiques Road Trip en natuurlijk Tussen Kunst & Kitsch en de Engelse versie daarvan, Antiques Roadshow. Ik heb daar veel van opgestoken en je wordt ook op ideeën gebracht. Er zijn dan momenten waarop je denkt: wat is het werk van die en die kunstenaar eigenlijk mooi! En dan merk je dat als je weer op pad gaat, je oog eerder valt op dat soort kunst.”

4. Neem de tijd om rond te kijken

“Ik loop altijd meerdere rondjes in een kringloopwinkel, want bij elke ronde vallen je altijd nét weer andere dingen op. Er zijn zoveel spullen, dus je moet jezelf ook de tijd gunnen om gewoon even rustig te kijken.”

5. Zoek uit wanneer de nieuwe lading spullen komt

“Probeer uit te zoeken wanneer er weer nieuwe spullen in de kringloop komen te liggen; vaak op een vaste moment gedurende de week. Dan ben je een van de eersten die het ziet, en heb je vaak toch meer kans dat er iets unieks tussen zit.”

6. Schrijf spullen niet meteen af

“Schrijf dingen niet meteen af als ze vies of kapot zijn. Veel oude schilderijen hebben bijvoorbeeld een scheur, of zijn smerig geworden omdat ze jaren op zolder of in een garage stonden. Het is belangrijker wie het schilderij heeft geschilderd en uit welke tijd het komt. Mijn vader snapt dit nooit: ‘Maar dit schilderij is kapot!’, roept hij dan. Maar een verzamelaar heeft liever een bijzonder maar gehavend kunstwerk van een gerenommeerd kunstenaar, dan een gaaf amateuristisch werkje van Piet-van-driehoog-achter.”

7. Alles kan schoongemaakt worden

“Alles kan schoongemaakt worden. Dat is voor mij juist een van de leukste dingen: dat je bijvoorbeeld op de markt een gore spiegel uit een doos trekt en hem thuis na een sopje en wat reparatiewerk weer tot leven ziet komen. Sowieso mogen dingen hun leeftijd best tonen. Dat geeft ze juist extra schoonheid. Je koopt ze immers niet als gloednieuw.”

8. Zoek naar bepaalde, herkenbare kenmerken

“Bij schilderijen is het belangrijk om te kijken naar de signatuur van de kunstenaar. Bij vazen en keramiek is het belangrijk om naar een naam of merk te kijken op de onderkant. Die kun je vervolgens gebruiken om het op te zoeken op Google, of je kunt Google Lens gebruiken. Zo kun je achter veel informatie komen, in een korte tijd. Ik doe het vaak nog op deze manier. Je komt er daardoor steeds meer achter wat nou uniek is en welke spullen veel waard kunnen zijn.”

Bij kleding werkt dit volgens Danny eigenlijk op dezelfde manier, maar daar kijk je naar net wat andere kenmerken. “Bij kleding kijk je vooral naar de labels en het soort materiaal. Maar bijvoorbeeld ook naar prints. Hele drukke en kleurrijke prints zijn vaak kenmerkend voor jaren 70.”

9. Volg je gevoel

“Dit is misschien wel het belangrijkste: volg je gevoel! Als je dingen ziet die je mooi vindt, Google ze en probeer er wat over te leren en je kennis te vergroten. Je moet als je tweedehands gaat winkelen eigenlijk nooit denken: ‘vandaag ga ik een lamp kopen’, want zo werkt het niet. Je moet je tijdens een bezoek aan de kringloopwinkel juist laten verrassen; dan vind je de mooiste dingen.”

Sanne van De WeteringDanny Post
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden