Margriet logo
Goed doen voor een ander: 9 tips. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze 9 tips kun je iets goeds doen voor een ander met kerst

Kerst is een feestdag die in het teken staat van gezelligheid en het doorbrengen van tijd met dierbaren. Niet voor iedereen is dat even vanzelfsprekend. Sommigen zijn tijdens de feestdagen eenzaam of zitten krap bij kas. Wil je iemand helpen? Dan kun je op meerdere manieren in actie komen.

Een leuke bijkomstigheid van het leven van een ander een beetje prettiger maken, is dat je jezelf ook beter gaat voelen. Zo blijkt dat goed doen stressverlagend werkt, omdat je er endorfine door aanmaakt. Die piek in endorfine wordt ook wel de ‘helper’s high’ genoemd: je krijgt een soort kick na het verrichten van een goede daad.

1. Stuur een (kerst)kaart

Tijdens de feestdagen zijn 200.000 ouderen eenzaam: ze zijn alleen thuis met kerst. Die eenzaamheid kun je niet volledig wegnemen, maar je kunt wel zorgen voor een lichtpuntje. Stuur bijvoorbeeld een (kerst)kaart. Via de post komt je kaart, als je deze een paar dagen voor kerst stuurt, niet meer op tijd aan, dus je kunt ook een warme boodschap op een kaart schrijven en deze in de brievenbus doen bij een oudere in de buurt. Natuurlijk kan dit ook een jonger iemand zijn waarvan je denkt dat hij of zij het wel kan gebruiken.

2. Vraag een nummer aan

Iets goeds doen voor een ander kan ook op een muzikale manier. Radio 538 zamelt dit jaar geld in voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daar worden kinderen met kanker behandeld. Tot en met 23 december mag je een plaatje aanvragen als je een donatie doet.

3. Nodig iemand uit voor het kerstdiner

Een kerstdiner kun je uitsluitend met je dierbaren doorbrengen, maar je kunt ook de deur openzetten voor iemand waarvan je weet dat diegene alleen is met kerst. Een extra bord eten aan tafel kost weinig moeite en je bezorgt iemand een warme avond.

4. Geef je D.E. punten aan de Voedselbank

Ons kikkerlandje lijkt welvarend. Toch leeft een miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Voor deze groep is koffiedrinken niet vanzelfsprekend: het is een luxeproduct. De Voedselbank voegt graag koffie toe aan de voedselpakketten. Als je koffie van Douwe Egberts drinkt, kun je daar een handje bij helpen. De gespaarde D.E. punten (die op de verpakking zitten) zijn erg welkom . Via je online D.E-account schenk je ze aan de Voedselbank. Douwe Egberts verhoogt je schenking met 20 procent.

5. Ga naar het dierenasiel

Bij kerst denk je misschien niet aan het dierenasiel, maar ook dieren verdienen wat extra’s rondom kerst. Het asiel puilt uit met dieren die niet gemoedelijk bij een knisperend haardvuur liggen tijdens kerst. Breng wat snacks en katten- of hondenvoer langs. Je kunt ook een stapje verder gaan en erover nadenken om een dier te adopteren. Dat kan bij het asiel, maar ook via bijvoorbeeld verhuisdieren.nl zoeken viervoeters een nieuw mandje.

6. Doe mee met schrijfacties

Als je iets goed wilt doen voor een ander kun je ook in de pen klimmen. Over de hele wereld is veel onrecht. Zo zijn er mensen die een onterechte gevangenisstraf uitzitten of mishandeld worden vanwege hun identiteit of het uiten van een mening. Om deze mensen te helpen, kun je meedoen met Write for Rights van Amnesty International.

7. Ga bij iemand op bezoek

Je kunt een kerstkaart sturen en iemand uitnodigen voor het kerstdiner, maar je kunt ook langsgaan bij deze persoon. Tussen een boswandeling met de familie en het kerstdiner door kun je misschien wel een gaatje vinden om op bezoek te gaan bij iemand die alleen is met kerst.

8. Word (eenmalig) vrijwilliger

Je kunt als vrijwilliger aan de slag gaan bij NL Cares: dat is een stichting die bouwt aan een samenleving die aandacht heeft voor elkaar. Tijdens de Warme Winter Weken kun je samen bingoën, kerststukjes maken of een zorginstelling mooi versieren. Op die manier heeft een ander ook een fijne kerst.

9. Zet je handtekening

De kleding die velen dragen wordt niet altijd ethisch gemaakt: er komen vaak bloed, zweet en tranen aan te pas. Dat is helaas tijdens kerst niet anders dan op andere dagen. Een handtekening lijkt een klein gebaar, maar met velen kan er wellicht een verschil worden gemaakt. De ASN Bank startte afgelopen zomer een burgerinitiatief om een leefbaar loon voor kledingmakers af te dwingen. Dit initiatief kun je hier tekenen.

Bron | Vanafhier,GOODNET, ZustainaBox, The New York Times

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden