Woman cooking in the kitchen throwing away a scrap of pepper Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deze 8 tips houd je je groenbak vrij van maden

De klep van je GFT-bak openen kan in de zomer geen pretje zijn. Zeker met warmere temperaturen gaan fruit, koffieprut en etensresten vaak sneller rotten en dan komt er een vreselijke lucht vanaf. Maar dat niet alleen. Het is een feestje voor vliegen die hun eitjes in de bak leggen met als resultaat: krioelende maden in je groenbak. Brrrr.

Tijd om hier iets aan te doen. Met deze tips ruikt je kliko (hopelijk) weer fris en fruitig.

Maden in de groenbak

Ben je bang om terug te komen van vakantie en allerlei kleine beestjes in je groenbak te vinden? Dat snappen we helemaal. Maar om te weten hoe je maden in de kliko voorkomt, is het goed om te weten waarom deze beestjes er überhaupt gaan zitten. Maden zijn de larven van vliegen. Die insecten gaan op zoek naar een warme en broeierige omgeving om hun eitjes leggen en komen vaak uit bij de geliefde gft-container. Uit die eitjes komen de larven die zich in een voedselwalhalla bevinden. Ze eten zich vol, ontwikkelen zich tot een pop en drie dagen later veranderen ze in een vlieg. Net als de voorgangers legt deze vlieg weer eitjes, waardoor de maden eigenlijk altijd weer in grote hoeveelheden aanwezig zijn.

Maden voorkomen

En al die maden in je kliko, dat is niet zo’n smakelijk gezicht. Misschien krijg je al die kriebels van het idee. Daarom gingen we op zoek naar de beste tips, zodat je kunt voorkomen dat je groenbak het nieuwe thuis van maden wordt.

1. Houd je container droog

Maden houden van een broeierige, warme en vochtige omgeving. Verwijder je een van die factoren? Dan is de kans een stuk kleiner dat ze zich nestelen in de groenbak. Houd je container dus droog, door bijvoorbeeld een oude krant, droog afval of stro onderin te leggen. Zo voorkom je dat fruit aan de bodem blijft plakken.

2. Voorkom dat de bak warm wordt

Maden houden van die warmte, dus zorg ervoor dat ze niet de kans hebben om daarvan te genieten. Zet je kliko het liefst op een schaduwrijke en koele plek en zeker niet in de volle zon. Een andere tip die voorkomt dat de bak te warm en broeierig wordt, is het plaatsen van een latje tussen de klep en de container. Zo ventileer je de bak en voorkom je dat het er te broeierig wordt.

3. Vlees of vochtig afval weggooien

Ga je vlees of ander vochtig afval weggooien? Dan is dit voer voor de maden. Toch hoef je niet weken met vlees dat over datum is in huis te zitten. Gooi er als je het weggooit een beetje gips, kalk of zout overheen. Gips en kalk zijn giftig voor de maden en nemen net als zout het vocht op. Pas wel op dat je niet te veel van deze stoffen gebruikt. Ze zijn namelijk niet echt bevorderdelijk voor het composteringsproces.

4. Gebruik lavendel of hedera

Een klimop (hedera) is niet alleen mooi, maar ook een goed middel tegen maden. Deze plant is namelijk giftig voor maden. Heb je al maden in je GFT-bak? Dan kun je een paar van deze takken in de bak gooien. Geen hedera voor handen, maar wel lavendel? Dat is ook een goed alternatief. Maden houden niet van de geur en gaan eraan dood. Grote voordeel hiervan: je bak stinkt ook meteen een stuk minder.

5. Verpak etensresten in een krant of biozakjes

We snappen dat je hier niet altijd zin in hebt na het koken, maar het is een goed middel tegen maden. Zitten je etensresten in een krant of biozakje? Dan zijn de resten ineens een stuk minder aantrekkelijk voor de kleine beestjes. Laat vochtig gft-afval eerst uitlekken voordat je het in een krant wikkelt en in de container gooit en laat gemaaid gras ook eerst even een dagje liggen.

6. Maak de container goed schoon

Niet met alleen water, maar gebruik ook schoonmaakazijn als de bak net geleegd is. Vliegen hebben een hekel aan de geur van azijn en komen dus een stuk minder snel op je kliko af als je dit gebruikt. Geen zin om met tropische temperaturen de bak zelf schoon te maken? Veel gemeentes hebben ook reinigingsdiensten, maar houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

7. Zand in de container

Maden houden niet van zand en kunnen hier ook niet goed tegen. Ze kunnen zich namelijk niet goed voortbewegen hierin. Leg dus een klein laagje zand onderin je container, waarin de maden begraven worden. Pas wel op dat je niet te veel zand in de container gooit. Ook dit verstoort het composteren en mag dus niet.

8. Een boterham met azijn

Niet iets waar je meteen aan denkt, maar het blijkt te werken tegen maden: een boterham met azijn. Deze tip deelt Tomas van Handige Tips op zijn Instagrampagina. Hoe je dit precies doet? Pak een boterham en maak deze nat met azijn. Gooi deze vervolgens in de container en je zult zien dat de vliegen binnen no time verdwenen zijn.

Bron I De Telegraaf, MaxVandaag, De Gelderlander, Instagram

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden