null Beeld

Met deze 7 tips ga je een ochtendhumeur tegen

Een ochtendhumeur is iets dat je ochtend goed kan verpesten. Zeker wanneer je in de eerste paar uur van je ochtend te chagrijnig bent om nog goed te functioneren. Wanneer eerder naar bed gaan niet meer helpt, lees je hier zeven tips om je ochtendhumeur te bestrijden.

Zo begin jij je dag alsnog goed ondanks dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt.

1. Zonlicht helpt tegen een ochtendhumeur

Tijdens de zomermaanden is het veel makkelijker om uit bed te komen. Zeker wanneer het zonnetje al vroeg schijnt. Je lichaam wordt dan namelijk op een natuurlijke manier geactiveerd. In de donkere wintermaanden is dit een stuk lastiger, maar kun je hier wel wat aan doen. Zo kan je ochtendhumeur minder zijn wanneer je de lamp meteen aan doet zodra je wakker wordt. Wanneer je dit te fel vindt, kan een wake-up light een uitkomst bieden. Hiermee krijg je hetzelfde effect als bij zonlicht en kun je rustig wennen aan het licht.

2. De wekker is allesbepalend

Uit onderzoek van de Australische RMIT University is gebleken dat het geluid van je wekker bepalend is voor hoe jij slaapt. Als jouw slaap abrupt verstoord wordt door een harde melodie, zul je veel slechter wakker worden dan wanneer je met een rustigere melodie wordt wakker gemaakt. Natuurgeluiden als wekker kunnen hierbij ook helpen.

En blijf van die snoozeknop af, adviseren sommige experts. Hoe fijn snoozen ook is, je lichaam is daar allesbehalve blij mee. Wanneer je continu blijft snoozen, wordt je REM-slaap verstoord en zul je daar de rest van de dag last van hebben. Hierdoor kun je je minder goed concentreren en functioneer je ook slechter. Zo kan jouw ochtendhumeur je hele dag verpesten.

3. Een routine in de ochtend

Een ochtendhumeur is vaak het gevolg van een haastige ochtend. Zorg er dus voor dat je de wekker op tijd zet zodat je rustig wakker kunt worden. Een routine voor jezelf bedenken kan hierbij ook helpen, dan ben je fris en scherp zodra je de deur uitstapt.

Een routine zou kunnen zijn dat je rustig begint met een kop koffie of thee, je kleding aantrekt en vervolgens de dingen doet die wat meer tijd nodig hebben. Denk aan je make-up opdoen en het beantwoorden van appjes op je telefoon. Door dit stelselmatig in de ochtend te doen, zul je merken dat je ochtendhumeur steeds minder wordt.

4. Frisse lucht

Gehaast wakker worden is niet fijn en zeker niet wanneer je duf wakker wordt. Dit kan het gevolg zijn van een slechte slaapcyclus of weinig beweging overdag. De beste oplossing hiervoor is even een frisse neus halen. Hiermee doorbreek je ook meteen je patroon en zal je ochtendhumeur minder zijn. Probeer in je routine een wandeling te plannen, bijvoorbeeld met de hond, om frisse lucht in te ademen. Wanneer dit niet kan, werkt een open raam of balkondeur ook goed.

5. Verhelp je ochtendhumeur met een leuk vooruitzicht

Als jij elke ochtend opziet tegen het geluid van de wekker, plan dan een ochtendbeloning voor jezelf in. Dek bijvoorbeeld de avond van tevoren de tafel met je mooiste servies. En plan een ontbijtje met iets wat je lekker vindt en toch niet te veel tijd kost, zoals havermout of een heerlijk gekookt eitje. Hiermee bestrijd je jouw ochtendhumeur en zul je vrolijk de dag beginnen.

6. Zet muziek aan

Voordat jij je tussen het gros van de mensen bevindt omdat je met de trein naar je werk moet, kan het een hoop helpen om muziek in de ochtend aan te hebben. Hierdoor kun je namelijk al wennen aan geluiden en kun je op eigen tempo wakker worden. Tegen de tijd dat jij in de trein moet stappen, ben je al gewend aan harde geluiden en zul jij je minder snel gaan ergeren.

7. Wees lief voor jezelf

Een ochtendhumeur hebben we (bijna) allemaal weleens. Troost je met de gedachte dat het bijna weekend is, beloof jezelf dat je die avond vroeg naar bed mag of bedenk wat de dag die eraan komt de moeite waard maakt. Gebruik dit doel om jezelf te motiveren bij de dagen waarbij je met het verkeerde been uit bed bent gestapt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock, So Chicken, Quest

Beeld | iStock

Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden