null Beeld

Met déze 10 tips kraak je de code van elke escaperoom

Ben je ook zo enthousiast over escaperooms, maar raak je in paniek als je de tijd weg ziet tikken? Hier zijn tien tips om elke escaperoom op te lossen als een pro.

Wedden dat iedereen hierna bij jou in het team wil?

1. Denk niet te moeilijk

In een goed ontworpen escaperoom moet je aan de informatie in de kamer voldoende hebben. Je hoeft dus niet heel veel extra feiten te kennen of veel van een onderwerp te weten. Als het niet lukt om een puzzel op te lossen, heb je waarschijnlijk nog niet alle informatie die je nodig hebt. Laat die puzzel dan even liggen, ga ergens anders kijken en kom later weer terug.

2. Zoek goed

Als je met een groep een escaperoom binnenkomt, is het handig om direct op te splitsen en de kamer goed te doorzoeken. Zoek naar aanwijzingen en voorwerpen die je verder kunnen helpen. Kijk onder tafels, onder tafelkleden, in (uitgeholde) boeken, in jaszakken of achter een deur. Ook hier geldt: hou het simpel. Je hoeft (meestal) geen stopcontacten open te schroeven voor een aanwijzing.

3. Organiseer de aanwijzingen en voorwerpen die je vindt

Leg alle nuttige voorwerpen die je vindt op een centrale plek. Als alles bij elkaar staat wat bij elkaar hoort, zie je veel sneller het grotere geheel en weet je ook sneller wat je mist. In de meeste escaperooms is het zo dat je een aanwijzing of voorwerp maar één keer gebruikt om een code te kraken. Heb je het eenmaal gebruikt, leg het dan op een ‘aflegstapel’ waar je niks meer mee hoeft. Laat de sleuteltjes wel in de sloten, zodat je weet welke sleutel waar hoort.

4. Richt je op de punten waar je vastloopt

Als je de kamer een beetje hebt leren kennen, focus dan op wat je tegenhoudt om verder te gaan. Vanuit het punt dat je tegenhoudt, werk je achteruit. Je hebt bijvoorbeeld een slot dat je niet open krijgt, dus ga je op zoek naar de sleutel. Zoek in de kamer naar aanwijzingen en voorwerpen waarmee je het probleem stapje voor stapje oplost.

Lees ook:

Wat een feest: deze escaperoom staat volledig in het teken van wijn

5. Verdeel de rollen

Slechte communicatie is de belangrijkste oorzaak van een mislukte escape. Begin met het kiezen van een projectmanager. De projectmanager duikt niet te diep in de puzzels, maar zorgt dat ze het overzicht heeft. Iedereen rapporteert aan de projectmanager: vertel hem of haar bijvoorbeeld dat je een getallenslot gevonden hebt. De projectmanager stuurt iedereen dan aan om op zoek te gaan naar getallen.

6. Ken je sloten

In bijna elke escaperoom komen sloten voor. Het is handig dat je weet welke sloten er zijn en wat je ervoor nodig hebt om ze te openen: een sleutel, een vaste combinatie van cijfers of van cijfers én letters. Bij sommige sloten moet je de code in een vaste volgorde invoeren. Heb je er van de vier cijfers al drie, dan hoef je de laatste niet meer te zoeken. Je kan dan alle combinaties van 0 tot en met 9 uitproberen en dan heb je de code zo gevonden! Extra tip: heb je de code ingevoerd en krijg je het slot toch niet open, laat iemand anders het proberen. Iemand die er met een frisse blik naar kijkt, ziet misschien net even beter waar jij het fout hebt gedaan.

7. Ken je codes

Ook vind je in bijna elke escaperoom boodschappen in codes. Het is handig als je die herkent. Denk bijvoorbeeld aan stippen en strepen (morsecode), stippen in groepjes van zes (braille) of de cijfers 1 tot en met 26 (alfabet).

8. Let op aanwijzingen in een tekst

Kom je een tekst tegen in de escaperoom, dan zit daar waarschijnlijk een verborgen boodschap in. Het kunnen bijvoorbeeld de dikgedrukte woorden zijn die samen een boodschap vormen. Of alle woorden die een letter missen. Ook kunnen het de woorden zijn in de tekst die beginnen met een hoofdletter. Of misschien zit de boodschap wel in de combinatie van elk woord aan het begin van een regel. Let op woorden die opvallen doordat ze afwijken en zet die op een rijtje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

9. Let op patronen

Wees scherp op dingen die opvallen, bijvoorbeeld drie verschillende vormen met dezelfde kleur of juist drie verschillende vormen met dezelfde kleur. Zie je een patroon, dan moet je daar waarschijnlijk iets mee. En zit je al een hele tijd naar een patroon te staren maar zie je het niet, laat dan iemand anders eens kijken.

10. De gids is je vriend

Aan het begin van een escaperoom krijg je altijd een korte instructie. Let dan heel goed op, want er zitten vaak subtiele hints in. Ook tijdens een escaperoom kun je soms om hints vragen. Zet je trots opzij en doe het, zodat je weer verder kan met een volgende opdracht.

Deze tips voor in een escaperoom komen uit een video van Mark Rober. Je kunt zijn volledige uitleg

.

Thuis uitproberen

Weet je nog niet helemaal of een escaperoom iets voor jou is? Dan kun je gratis een escaperoom thuis proberen: de Verloren Herinnering. Het begint allemaal met een prachtige oude kist die jullie vinden op de zolder van jullie nieuwe huis. Een kist vol herinneringen. Het maakt je nieuwsgierig: wat betekenen al deze voorwerpen? Dit spel is gemaakt in samenwerking met achttien verschillende escape room eigenaren en houdt je zeker een paar uur zoet.

Escaperoomspellen

Wil je de opdrachten gewoon in je hand kunnen houden? Dan zijn er ook Escaperoomspellen te koop zoals Escaperoom The Game. In deze doos zitten vier escaperooms oplopend in moeilijkheidsgraad. Voor iedere uitdaging heb je één uur. Bij het spel hoort een chromometer. Een onmisbaar onderdeel van het spel, want de tijd tikt erop af en je kunt het gebruiken om codes te kraken. Ook is de chromometer het apparaat dat uiteindelijk bepaalt of jullie slagen of falen, want je moet de goede sleutels in de goede volgorde in de sleutelgaten aan de zijkant stoppen. Maar natuurlijk slaag je! Want je kent nu tien geheimen om uit iedere escaperoom te ontsnappen.

null Beeld

Tekst | Marion Siemonsma

Fotografie | Marion Siemonsma

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden