Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Met de auto op vakantie? Houd dan rekening met deze parkeerregels

familie-auto.jpg

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Je kunt natuurlijk veel meer spullen meenemen dan met een ander vervoermiddel. Het enige nadeel: er gelden andere verkeersregels, op de weg én met parkeren. Als je rekening houdt met deze punten komt het helemaal in orde.

Parkeertickets

In ons kikkerlandje zijn we gewend om bij een parkeerautomaat te betalen met een pinpas, maar in het buitenland heb je deze optie niet altijd. Zorg er daarom voor dat je kleingeld bij je hebt, uiteraard in de juiste valuta.

Betaald en gratis parkeren

Net als in Nederland hoef je niet overal te betalen. Let goed op of er een parkeerautomaat staat en check daarop de tijden waarop je wel en niet moet betalen om te parkeren. Zo hoeft dat bijvoorbeeld in Frankrijk op veel plekken niet tussen 12:00 en 14:00 uur.

Tip: kijk voor vertrek op de website van de plaatselijke VVV voor speciale aanbiedingen. Je kunt in Oostenrijk met korting parkeren als je eet bij een restaurant met een parkeersticker op het raam.

Waar mag je parkeren?

Wil je in het centrum de auto kwijt? Let dan goed op de lijnmarkeringen. Een doorgetrokken gele lijn betekent in Frankrijk dat je hier niet mag parkeren, maar in Engeland geldt dit alleen op bepaalde tijdstippen. In veel landen geldt ook een ‘no parking’-zone voor ziekenhuizen, politiebureaus of postkantoren.

Twijfel je of je ergens mag parkeren, zet je auto dan voor de zekerheid in een parkeergarage of op een groter parkeerterrein. Vaak zijn er parkeerapps met een speciale zoekfunctie die je naar een vrije parkeerplek leidt.

Boetes…

Vind je toch een ongewenst souvenir onder je ruitenwisser? Zorg dat je genoeg geld bij je hebt, want de tarieven zijn flink gestegen. In Frankrijk kunnen de boetes oplopen tot 60 euro, en in Spanje kan een parkeerboete je maar liefst 200 euro kosten. Je kunt bezwaar maken, maar ook hier zijn weer regels voor. Zo moet je in België eerst bezwaar aantekenen en vervolgens de boete betalen als onderpand. Heb je al betaald? Dit houdt volgens hen in dat je de boete accepteert. Niet doen dus, want dan mag je geen bezwaar meer maken.

Met de auto op vakantie gaan kan een vrij gevoel geven, tenzij je halve vakantiegeld opgaat aan parkeerboetes. Kijk daarom voordat je op reis gaat goed naar de parkeerregels in andere landen zodat je er rekening mee kunt houden.

Beeld | iStock
Bron | EasyPark

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je zelf een optische ooglift kunt toepassen met alleen oogschaduw en mascara.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant