Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Beter dan maandverband en tampons? Dit wil je weten over menstruatieondergoed

menstruatieondergoed.jpg

Menstrueren kost veel geld. Als vrouw geef je in je leven namelijk flink wat uit aan maandverband en/of tampons. Dat kan beter, goedkoper en milieubewuster, menen de makers van menstruatieondergoed.

Wat is menstruatieondergoed precies? Is het voor iedereen geschikt? En waarom zou het beter zijn dan maandverband of tampons?

Menstruatieondergoed als alternatief voor (of aanvulling op) maandverband en tampons

In menstruatieondergoed zitten verschillende materialen verwerkt die vocht snel opnemen, vasthouden én drogen. Het is daarom niet alleen geschikt voor je menstruatie, maar ook als je urineverlies hebt. In principe bestaat zo’n slip, die eruitziet als een doorsnee onderbroek, uit drie lagen: een vocht doorlatende, vocht absorberende en waterdichte stof. Dit maakt dat je, afhankelijk van hoeveel je bloedt, geen maandverband of tampon meer hoeft te dragen. Maar het menstruatieondergoed kan ook een aanvulling op je maandverband of tampon zijn, om de kans op doorlekken te verkleinen. Of alleen voor ’s nachts.

Eén menstruatieonderbroek = twee à drie tampons

Hoeveel bloed menstruatieondergoed kan absorberen, hangt af van welk model en welk merk je draagt. Er komt namelijk steeds meer menstruatieondergoed op de markt, ook in Nederland. Je hebt het bijvoorbeeld in de vorm van string tot en met hipsters, en voor een licht tot zwaar bloedverlies. Zo bestaan er menstruatiehipsters die qua absorberend vermogen gelijkstaan aan twee à drie maandverbanden of tampons. Als je een lichte tot gemiddelde menstruatie hebt, zou je acht tot twaalf uur met zulk menstruatieondergoed vooruit kunnen. Een hele werkdag, dus.

Lees ook:
Een menstruatiestoornis na je coronavaccinatie, hoe kan dat?

Menstruatie ondergoed

Hoelang gaat menstruatieondergoed mee?

Menstruatieondergoed kun je niet eindeloos dragen. Maar het gaat lang mee, zo’n twee tot vijf jaar, mits je het op de juiste manier wast. Aan het einde van de dag spoel je de onderbroek goed uit onder koud water. Daarna was je het met de hand of, het liefst in een beschermend waszakje, in de wasmachine op maximaal 40 graden. Het maakt niet uit of je het bij de witte, gekleurde of zwarte was stopt. Gebruik in elk geval liever geen wasverzachter. Stop het ook niet in de droger en strijk het niet. Hang het te drogen. Om deze reden is het dan ook verstandig om gelijk een stuk of drie slips te kopen: zo kun je er elke dag van je menstruatie mee vooruit.

Wat kost menstruatieondergoed?

Het prijskaartje hangt ook af van het merk. Een kleine rondgang online leert ons dat je een menstruatieslip vanaf 16,95 euro kunt kopen, en een 3-pack voor 44,95 euro. En daar doe je dan dus zo’n twee tot vijf jaar mee. Dat is een stuk goedkoper in vergelijking met het geld dat we gemiddeld uitgeven aan maandverband en tampons.

Milieuvriendelijker

Ook mooi meegenomen, of misschien wel jouw voornaamste reden om het eens te proberen: menstruatieondergoed is een stuk milieuvriendelijker dan maandverband en tampons. Gebruikte maandverbandjes en tampons zijn niet te recyclen. Bovendien bestaan de meeste maandverbandjes gedeeltelijk uit plastic. Met menstruatieondergoed zorg je voor veel minder afval.

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over het gebruik van een menstruatiecup

En, ga jij menstruatieondergoed eens uitproberen? Of heb je er al ervaring mee?

Bron | menstruatieondergoed.nl, Milieu Centraal
Beeld | Getty

Ook interessant