Margriet logo
null Beeld

Meimaand Fietsmaand: de drie leukste fietsroutes op Texel

Het is weer Meimaand Fietsmaand. Dus stap op die pedalen en geniet! Het weer is er in elk geval perfect voor. In het kader van de jaarlijkse fietsmaand selecteerden wij drie bijzondere fietsroutes op Texel. Het grootste Waddeneiland met zijn mooie natuur leent zich goed voor een mooie ontdekkingstocht.

De maand mei staat al 44 jaar in het teken van fietsen. In 1973 werd de Nationale Fietsdag in het leven geroepen om een heel praktische reden. Tijdens de oliecrisis moesten Nederlanders massaal op zoek naar een alternatief vervoermiddel op de autoloze zondagen. In 2006 werd de Nationale Fietsdag omgedoopt – en uitgebreid – tot Meimaand Fietsmaand, met als doel fietsen en een actieve levensstijl te stimuleren.

Texel heeft maar liefst 140 kilometer aan fietspaden. Het uitgebreide netwerk van het eiland voert je bijvoorbeeld langs de vele schapen op de Hoge Berg. Maar je kunt ook genieten van wilde orchideeën in de lente, vogels kijken langs de Waddenzee of de geheimzinnige sommeltjes (een soort aardmannetjes of kabouters) ontdekken in het dorpje De Waal.

Lammetjesfietsroute

Groen, wollig en knuffelbaar

Lengte: 35 km

Texel telt evenveel inwoners als schapen (bijna 14.000). Met deze fietsroute weet je die duizenden wandelende bolletjes wol precies te vinden. Het startpunt is bij VVV Texel in Den Burg. Van daaruit wordt de tocht voortgezet richting de Hoge Berg, dé schapen-hotspot van Texel met de beroemde tuinwallen en schapenboeten. Vervolgens fiets je over de Zeedijk, waar de schapen zich nuttig maken. Met hun getrappel zorgen zij ervoor dat de dijk wordt verstevigd en ze houden het gras al grazend op de juiste lengte. Maak een tussenstop bij specialiteitenslagerij Goënga of vleesboerderij Hoogvliet voor een breed assortiment Waddengoud-lamsvlees en fiets vervolgens verder naar het Dorpspleintje in Den Hoorn. Verderop in het dorpje De Waal bevindt zich in een oude stolpboerderij het Cultuurhistorisch Museum, dat in het teken staat van de Texelse landbouw en waar je opgravingen kunt zien van voorwerpen uit vroeger tijden. Via de Hoek Polderweg fiets je terug naar het startpunt in Den Burg.

Vogelkijkroute

Lekker lang fietsen tussen water en vogels

Lengte: 45 km

Doordat Texel aan de rand van de ondiepe Waddenzee ligt, is het voor allerlei vogelsoorten de perfecte plaats om voedsel te vinden. Ook de noordwestelijke ligging is voor veel vogels ideaal, omdat het eiland precies in hun trekbaan ligt. De fietsroute langs Texels gevleugelde bewoners start bij VVV Texel in Den Burg. De eerste stop is natuurgebied Ottersaat, waar allerlei eilandjes worden bewoond door broedvogels. Bij het Wagejot vormen de schelpeneilandjes voor kluten, kokmeeuwen en visdieven plaatsen om heen te vluchten bij hoog water. Al fietsend over de dijk kijk je uit op De Bol met haar wilde orchideeën (alleen in mei en juni!) en wadvogels. Na de tweede dijkovergang ligt het natuurgebied Hogezandskil, waar de bruine kiekendief, kleine karkiet en rietgors te bewonderen zijn. Vanaf het unieke uitkijkpunt De Slufter zijn kluten, eidereenden en wulpen te zien. Via de grutto's, kieviten, tureluren en scholeksters in de polders fiets je naar Ecomare, waar niet alleen zeehonden en bruinvissen leven, maar ook een interessante vogelexpositie te bezoeken is. Als afsluiter gaat de tocht door het Dennenbos, waar onder andere de winterkoning, tjiftjaf, ransuil, havik en tortelduif broeden.

null Beeld

Geheimenroute

Uniek, geheimzinnig en leerzaam

Lengte: 34 km

Tijdens deze fietsroute ontdek je alles wat je nog niet wist over Texel. De geheimenroute begint bij VVV Texel in Den Burg. Eerst passeer je Het Doolhof, het geheimzinnige bosje van Texel. Vervolgens worden de verborgen Vogelkijkhut Ottersaat en de geheimen van de Eendenkooi onthuld. In De Waal beleef je de mythe van de sommeltjes, de mysterieuze aardmannetjes op de Sommeltjesberg. Vervolg de tocht naar de geheime bron, genaamd Fonteinsnol (Fonteinsnol is een hoge duin (nol) aan een waterbron (fontein), red.) en naar het bosgebied dat de naam Het Geheim draagt. Fiets door naar de kust, waar de vloedpalen bij het Klif de ontwikkeling van de kustlijn bij Den Hoorn verraden.

Benieuwd wat al deze geheimen precies inhouden? Stap op de fiets en ga op avontuur.

null Beeld

Deze fietsroutes zijn afkomstig uit de boekjes Eilandroutes en Lammetjesfietsroute van VVV Texel. Kijk voor meer routes op texel.net.

Bron | VVV Texel

Beeld | VVV Texel

Ga je een dagje naar het strand? Bekijk dan onderstaande video over hoe je een luier (ja, je leest het goed) kunt gebruiken om je waardevolle spullen in op te bergen.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden