Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hierdoor zie je in de herfst meer paddenstoelen

meer-paddenstoelen-in-de-herfst-hier-komt-dat-door.jpg

Tijd voor een herfstwandeling in het bos? Dan kom je rond deze tijd ongetwijfeld de nodige paddenstoelen tegen. Maar groeien deze ook alleen maar in dit seizoen of lijkt dat maar zo? Dit is de reden dat je in de herfst meer paddenstoelen ziet. 

Wildplukkers opgelet: het is weer paddenstoelenseizoen. 

Meer paddenstoelen in de herfst

Van eekhoorntjesbrood tot paddenstoelen in het rood met witte stippen, in de herfst zie je er steeds meer uit de grond schieten. In Nederland zijn er bijna 5000 verschillende soorten. Toch zien we ze niet of nauwelijks tijdens andere seizoenen. Dat heeft te maken met het mycelium, beter bekent als een zwamvlok. Dit is het ondergrondse schimmeldradennetwerk waaruit paddenstoelen groeien. Die zwamvlok is dus cruciaal, maar die schimmels hebben wel wat nodig om door te groeien, namelijk: organisch materiaal. Doordat in de herfst alle bladeren van de bomen vallen en terecht komen op een vochtige grond is dit hét perfecte feestmaal voor schimmels.

Meer paddenstoelen in vochtige omgevingen

Daarnaast bestaan paddenstoelen voor een groot deel uit water. De cellen kunnen daarom bij vochtige omstandigheden snel groeien. Zo kunnen ze na een flinke herfstbui veel water opnemen. Daarom lijken ze soms wel uit de grond te schieten. Daarnaast is het in de herfst relatief nog redelijk warm, maar wel vochtiger dan bijvoorbeeld in de zomer. En laat vocht en warmte nou de ideale combinatie zijn voor schimmelvorming. Als de herfst redelijk droog blijft zie je daarom ook een stuk minder paddenstoelen dan normaal gesproken.

Lees ook: Paddenstoelen in het wild plukken? Dit is de enige veilige manier

Geen paddenstoelen in de winter

Paddenstoelen geven dus duidelijk de voorkeur aan de herfst. Toch is het niet zo dat je ze zodra het lente of zomer is helemaal niet meer kunt tegenkomen. Ook in die seizoenen groeien paddenstoelen, bijvoorbeeld op bomen en grasvelden. In de winter is de kans een stuk kleiner dat je nog een paddenstoel tegen het lijf loopt. Vaak is de temperatuur namelijk te koud. Nu is dus de perfecte kans om een herfstwandeling te maken vol met paddenstoelen. Daarvoor maakte Natuurmomenten zelfs dit overzicht met de mooiste paddenstoelenwandelroutes op een rijtje. 

Bron | Quest, IVN, Natuurmonumenten
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 uur zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant