Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is waarom je bij een ander filiaal van jouw supermarkt soms meer betaalt

dit-is-waarom-je-bij-een-ander-filiaal-van-jouw-supermarkt-soms-meer-betaalt.jpg

Dat de prijzen van een Albert Heijn anders zijn dan die van een Lidl, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je dat er ook een flink prijsverschil kan zitten, afhankelijk van het filiaal waar je winkelt? Zelfs als je altijd bij dezelfde supermarkt je boodschappen doet, kan het zo zijn dat je in de ene woonplaats meer moet betalen dan in de andere.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Griekse yoghurt

In sommige steden is op iedere straathoek een supermarkt te vinden, terwijl dorpelingen er soms een eindje voor om moeten rijden. Hoeveel concurrentie er is, speelt dan ook een belangrijke rol bij de prijsbepaling van wat er in de schappen ligt. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat je bij het ene Jumbo- of Hoogvliet-filiaal goedkoper uit kunt zijn dan bij een andere. En dat kan flink schelen: zo betaal je voor een beker Griekse yoghurt van Almhof bij een duurdere Jumbo zo’n 1,61 euro, terwijl hetzelfde product bij een goedkope Jumbo 1,49 euro kost.

Lees ook: in dit populaire vakantieland zijn je boodschappen het goedkoopst

Supermarkt hanteert verschillende prijsniveaus

Jumbo zou, volgens de onderzoekers, drie prijsniveaus hanteren, terwijl Hoogvliet er twee hanteert. Ook bij filialen van Plus-supermarkten betaal je soms verschillende prijzen, maar wel in mindere mate. Deze prijsverschillen zijn niet alleen in de fysieke winkels te vinden, maar ook tijdens het online boodschappen doen. Zo kan het zijn dat je kassabon bij het ene filiaal duurder is dan bij het andere. Dit heeft er vooral mee te maken waar je je boodschappen ophaalt of vanaf welk filiaal je ze laat bezorgen.

Duurder voor dorpelingen

Vooral Jumbo-klanten blijken vaak duurder uit te zijn: bij de meeste filialen van deze supermarkt betaal je namelijk de hoogste prijs voor je boodschappen (54 procent). Slechts 14 procent van de Jumbo-filialen valt in de lage prijsklasse en 32 procent hanteert de middenprijzen. Uit het onderzoek blijkt dat je vooral in Friesland, Groningen en Limburg ‘duurdere’ Jumbo’s aantreft. Hoe meer je richting de Randstad trekt, hoe meer goedkope filialen je van de supermarktketen tegenkomt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Flair Online
Beeld | iStock

Ook interessant