Het mediterraan draaigatje wordt steeds vaker in Nederland gezien Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mediterraan draaigatje: dít wil je weten over deze exotische mier

Steeds vaker hebben mensen last van het mediterraan draaigatje. Een mierensoort die voor een hoop schade kan zorgen aan muren, tegels en tuinen. Wat voor mier is dit precies en misschien nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Dit wil je weten over dit vervelende Zuid-Europese beestje.

Wat is een mediterraan draaigatje?

Het mediterraan draaigatje is een van de drie soorten draaigatjes. Het is een mierensoort die van oorsprong voorkomt in het Middellandse Zeegebied, maar steeds vaker gezien wordt in Nederland. Het mediterraan draaigatje is hier vermoedelijk terechtgekomen door aarde en planten of bomen uit Zuid-Europa. Door de stijgende temperatuur in Nederland kan het draaigatje hier goed overleven. Ze zoeken graag naar plekken die door de zon verwarmd worden, zoals stoepen en muren. Daarbij gaat het helaas niet om maar één draaigatje: grote kolonies kunnen zich er vestigen.

Hoe ziet een mediterraan draaigatje eruit?

In Nederland komen verschillende mieren voor. Het mediterraan draaigatje lijkt op een gewone mier, maar er zijn toch een aantal verschillen. Zo is het draaigatje een zwarte, glanzende mier, waarvan de werksters ongeveer twee tot vijf millimeter groot kunnen zijn. Tussen het borststuk en het achterlijf heeft het draaigatje een knoop zitten en op zijn bovenlip zit een flinke inkeping. Om dit te kunnen zien heb je alleen wel een goede microscoop nodig.

Ook kun je de mieren herkennen aan de grote groepen waarin ze bewegen. Zie je extreem veel mieren of grote mierenhopen en zitten ze op warme plekken? Dan is de kans groot dat het om draaigatjes gaat. De nesten van draaigatjes zien eruit als kleine kratertjes, die kunnen verdwijnen bij slecht weer en weer terugkomen bij mooi weer. Soms zie je ook kleinere nesten in de buurt die door de werksters gebruikt worden als uitvalsbasis.

Zijn draaigatjes schadelijk?

Draaigatjes kunnen enorm vervelend zijn. Zo brengen ze schade toe aan planten en komen er verschillende insecten op af, zoals luizen die honingdauw afscheiden, wat planten aantast. Ook kunnen ze muren en metselwerk aantasten door erin te graven, waardoor terrassen en stoepen verzakken. Vervelend aan de mieren is dat ze vaak superkolonies vormen. Bij normale mieren vliegt de koningin na bevruchting uit, maar bij draaigatjes blijven ze in hun nest wonen. Hierdoor leven er soms meerdere koninginnen in één nest. Doordat er geen concurrentie is in de kolonie, kan een nest bestaan uit duizenden mieren. Samen tasten zij je tuin, tegels en muren aan en soms komen ze zelfs binnenshuis voor.

Vervelend is dat de draaigatjes ook kunnen bijten. Om zich tegen een vijand te verdedigen, draaien ze zich na de beet meteen om naar de wond, waarna ze er vanuit hun achterste een irriterende stof in spuiten. Soms bijten ze ook mensen, maar het is nog niet bekend of ze ook ziektes kunnen verspreiden.

Draaigatjes bestrijden

Het is erg lastig om draaigatjes te bestrijden. Dat komt doordat alle koninginnen moeten worden gedood. Wanneer het om een grote kolonie gaat, kan één koningin nog wel eens over het hoofd worden gezien. Als dat gebeurt moet je helemaal opnieuw beginnen. Daarom is het belangrijk om een expert in te schakelen, want het is moeilijk om in je eentje tegen een hele kolonie op te boksen.

Een expert gaat aan de slag met een soort gel dat gebruikt wordt als lokaas. Mieren zijn gek op dit middel en nemen de gel mee naar het nest. Door de gel worden uiteindelijk alle mieren vergiftigd. Vaak moet dit een aantal keer gebeuren, omdat het meestal niet in een keer lukt.

Weet om welke soort het gaat

Wanneer je de mieren gaat bestrijden, is het belangrijk om te weten om welke soort het gaat. Ten eerste omdat verschillende soorten op andere manieren moeten worden bestreden. En ten tweede omdat het belangrijk is dat eventuele invasieve exoten (dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen) kunnen worden opgemerkt. De gemeente en gespecialiseerde plaagdierenbeheerders kunnen dan in actie komen.

Bron | Kennis en adviescentrum dierplagen, Beestjeskwijt.nl,

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden