Medicijntekort Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicijnentekort bereikt dieptepunt: moeten patiënten zich zorgen maken?

Het medicijntekort in Nederland is voorlopig nog niet van de baan. Sterker nog: er dreigen nóg meer leveringsproblemen vanwege de definitieve sluiting van Nederlands’grootste medicijnfabriek InnoGenerics. Dit heeft direct gevolgen voor onder meer epilepsie-patiënten.

“Over een tijd zullen de gevolgen waarschijnlijk voelbaar worden,” aldus Jan Dietert Brugma, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA) aan RTL Nieuws. “Patiënten komen dan zonder medicijnen te zitten.”

Tekort medicijnen

InnoGenerics produceerde jaarlijks zo’n 600 miljoen medicijnen voor de Nederlandse markt, waaronder middelen tegen epilepsie, hart- en vaatziekten, diabetes, antidepressiva, antipsychotica, antibiotica, pijnstillers en bloedverdunners. Het gaat daarbij om zogenaamde ‘generieke’ medicijnen, een soort kopie van een merkmedicijn.

De medicijnfabriek werd al eerder failliet verklaard, maar de overheid schoot toen te hulp. Toch kreeg InnoGenerics niet de gehoopte doorstart: alle geïnteresseerde partijen haakten af. “Het heeft niet een eenvoudige oplossing,” vertelt minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan RTL Nieuws.

Grote zorgen

“De tekorten van epilepsiemedicijnen zijn al schrijnend momenteel,” laat een woordvoerder van EpilepsieNL weten. “Het zorgt voor voortdurende stress, angst en onzekerheid bij patiënten en verzorgers.”

De Hartstichting krijgt ook steeds meer vragen van hart- en vaatpatiënten. “Zij vragen zich bijvoorbeeld af of de alternatieven wel net zo goed zijn als de medicatie die ze van hun cardioloog hebben gekregen en of er andere mogelijke bijwerkingen zijn,” aldus een woordvoerder van de stichting.

Het probleem is groter dan Nederland

Ondanks de grote zorgen, is er op dit moment geen pasklare oplossing voor het probleem. “Ik denk dat de zorgen absoluut terecht zijn en vragen om actie,” vertelt minister Kuipers. Het medicijnentekort speelt namelijk niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Volgens Kuipers ligt het probleem bij verschillende partijen. “De partijen die het middel op de markt brengen, de groothandel, de verzekeraar, de voorschrijver en uiteraard ook de overheid.”

Zorgen voor patiënten

De tekorten kunnen voor flinke problemen zorgen voor patiënten. “Als je geen epilepsie-middel krijgt, wordt de kans dat je aanvallen krijgt significant groter. Met alle gevolgen vandien,” stelt NVZA-bestuurslid Brugma.

Er zijn nog enkele fabrieken in Nederland die soortgelijke medicijnen produceren als InnoGenerics, maar dat betekent niet direct dat daar de oplossing ligt, stelt Bart van den Bemt, bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde farmaceutische zorg bij het Radboudumc. “Dat vraagt capaciteit van fabrieken die ook andere generieke medicijnen moeten maken en het is reëel dat die capaciteit een probleem wordt.”

Vergelijkbare medicijnen importeren uit andere landen in Europa, biedt ook niet direct soelaas. Volgens de NVZA brengt het innemen van een ander medicijn, bijvoorbeeld een vergelijkbare stof, risico’s met zich mee. “De balans tussen effectiviteit en bijwerkingen is ontzettend smal.”

‘Situatie is zorgelijk’

Lucas Jan Wiarda, een van de ondernemers achter InnoGenerics, laat aan RTL Nieuws weten geen specifieke namen van medicijnen te kunnen geven, omdat dit zou kunnen leiden tot een run op die geneesmiddelen.

Hij noemt de situatie zorgelijk. “Voor bepaalde medicijnen bestaat er geen echt alternatief. Zeker niet voor patiënten met unieke behandelingen, zoals epilepsie. In het beste geval moeten zij opnieuw ingesteld worden op de alternatieve medicatie. In het slechtste geval lukt dat niet. Vooral voor een paar duizend ouderen kan dit nare gevolgen hebben.”

Bron | RTL Nieuws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden