Margriet logo
Matthijs van Nieuwkerk legt werk bij BNNVARA neer Beeld ANP KIPPA SANDER KONING
Beeld ANP KIPPA SANDER KONING

Matthijs van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer

Afgelopen weekend bracht De Volkskrant naar buiten dat er jarenlang sprake was van grensoverschrijdend gedrag door presentator Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Van Nieuwkerk laat nu weten dat hij voorlopig zijn werk neerlegt en per direct stopt bij BNNVara, de omroep waarvoor hij werkzaam is.

De 62-jarige televisiemaker “verbreekt de banden” met de omroep, laat hij weten aan het ANP. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

“Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt,” aldus Van Nieuwkerk. De presentator is in opspraak naar aanleiding van onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om ‘extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.’ Van Nieuwkerk, lange tijd de meest beeldbepalende en bestbetaalde presentator van de publieke omroep, gebruikt de komende periode “om tot bezinning te komen”. “Daarna hoop ik weer van me te laten horen.”

Grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door

Volgens De Volkskrant heeft de huidige leiding van BNNVara de afgelopen maanden al meermaals met de presentator gesproken. De omroep kreeg de indruk dat Van Nieuwkerk spijt heeft van zijn gedrag. Die indruk veranderde na de verklaring die de presentator naar buiten bracht, na het verschijnen van het artikel. Volgens de omroep ontbraken in die verklaring excuses en haalde hij uit naar collega’s. Iets meer dan een uur later verscheen nog een verklaring, maar het kwaad was al geschied, zo laat BNNVara weten aan de Volkskrant: “Wij moeten vraagtekens zetten bij de oprechtheid van dit tweede statement aangezien deze tot stand is gekomen nadat wij Matthijs van Nieuwkerk hebben laten weten dat we teleurgesteld waren over het eerste statement.”

Matthijs van Nieuwkerk is niet in dienst van de omroep en maakte ook programma’s voor andere omroepen, zoals de Top 2000 Quiz bij de NTR. Deze omroep besloot de opnames te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.

Bron | ANP, Volkskrant

Nynke KooyANP KIPPA SANDER KONING

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden