Margriet logo
Jan en Birgitte uit Married At First Sight Beeld Nander de Wijk / NT Visuals
Beeld Nander de Wijk / NT Visuals

PREMIUM

Married At First Sight: ein-de-lijk het koppelsweekend (en dat is ongemakkelijk)

Elke dinsdagavond zitten we aan de buis gekluisterd voor een nieuwe aflevering van Married At First Sight. Deze week is het ein-de-lijk tijd voor het koppelsweekend! Waar het weerzien tussen Caroline en Joep weer ongemakkelijk is, en Jan en Birgitte ook de handdoek in de ring lijken te gooien.

Jan en Birgitte gaan, ondanks de twijfels van Birgitte na de huwelijskreis, toch aan de samenwoonweek beginnen. Althans: een nachtje. Jan begint goed: hij gaat koken voor zijn vrouw. Dat valt in de smaak. Maar Birgitte kondigt tijdens het eten al wel aan dat ze de volgende dag weer naar huis gaat. Jan hoopt dat hij het vuurtje nog op tijd kan aanwakkeren. Een liefdesmatch is er niet, zegt Birgitte ‘s ochtends. Waarom er geen klik is? Dat moet maar besproken worden tijdens het koppelsweekend.

De time-out van Antoine en Kim

Antoine en Kim hebben afgesproken na hun time-out en doen een poging tot verzoening. De kus op de mond bij aankomst van Antoine doet vermoeden dat de liefde niet compleet verdwenen is. Alhoewel... De rust voelde alsof er een last van haar schouders viel, vertelt Kim. Valt er nog iets te redden? Echt gemist heeft hij haar niet, bekent Antoine voor de camera. De vonk lijkt uitgedoofd, zegt hij. Het is een waakvlammetje.

Kim vertelt dat het fijn was dat er een keuze voor haar gemaakt werd, om te stoppen met het experiment van het samenwonen. “Dat er eventjes op dat moment een keuze gemaakt werd voor me. En niet dat ik elke keer de keuzes moest maken.” Als Antoine vraagt of dat zo voor haar voelde, zegt ze: “Ja, dat is wel vaak gebeurd he, lieve schat.” Antoine herkent dat niet: “Ik vind bijvoorbeeld wel dat ik keuzes maak.” Voorbeelden daarvan kan hij zich alleen niet meer herinneren.

Sonny en Dylan: helemaal jenk?

Sonny en Dylan gaan samen eten bij de opa en oma van Sonny. Sonny vertelt aan oma Riet dat zijn man heerlijke lasagne maakt in de slowcooper...ehhh... slowcooker. Hoe oma de match van haar kleinzoon vindt? Helemaal jenk. Jank? Dat betekent leuk, mooi? Wij hadden nog nooit van dit woord gehoord, maar mooi is het zeker, dit koppel! Op naar het koppelsweekend: een weekendje weg met vrienden voor deze twee.

Eindelijk: het koppelsweekend

En dan is het ein-de-lijk tijd voor het koppelsweekend: dáár keken we naar uit. Astrid en Sander arriveren als eerste, het paar komt natuurlijk lachend de auto uit. Is er intimiteit? Nee, dat niet, bekennen ze aan Carlo. De presentator zegt dat hij hoopt dat de twee niet alles weglachen, waarop Astrid reageert met.... gelach.

Joep en Caroline komen apart aan. Carlo levert haar af in de hotelkamer, waar Joep al zijn koffers heeft gestald. Of ze samen op een kamer slapen? Van Caroline hoeft het niet. Buiten onder de pergola slapen dan maar, zoals Joep voorstelt?

Wat de stellen allemaal niet weten, is dat Maurice met een andere partner dan Arjan aankomt. De komst van Dennis zaait verwarring bij alle andere kandidaten. Dat Arjan de stekker uit het huwelijk trok, moet Maurice écht even toelichten.

Cijfers voor het huwelijk

Als iedereen er is, is het tijd voor een opdracht: Carlo vraagt de koppels om een cijfer aan hun huwelijk te geven. Dat leidt tot ongemakkelijke gesprekken. De verliefde koppels delen negens en tienen uit, Astleigh zelfs een 11. Maar Caroline geeft haar huwelijk een 2, Joep een 5. Als Joep zijn oordeel toelicht, barst Caroline in tranen uit. Wat volgt is een ongemakkelijke situatie, waarin Joep uitlegt dat híj gezellig en leuk met anderen is, en Caroline minder outgoing. En dat hij het zo druk had met zijn werk, maar dat zijn vrouw niet waardeerde dat hij na drie uur slaap wel in de auto naar Scheveningen stapte voor een uitje. Dit komt niet meer goed. Joep voelt geen seksuele klik, en daar blijft hij op hameren.

Kim en Antoine geven het huwelijk allebei een 4. Ze zijn naar eigen zeggen geen match, omdat Antoine geen plannen kan maken of beslissingen nemen. Ook de score van Jan en Birgitte is mager: een 5 en een 4. Er is geen intimiteit bij dit stel. Er is geen contact meer, als Birgitte iets appt, dan reageert Jan amper of kort met een emoji. Sonny vat het mooi samen: Jan zei bijna niks, maar als hij het woord neemt, steekt Birgitte haar vinger op.

Het is fascinerend om te zien hoe de mannen en vrouwen onderling over hun ervaringen praten. Het lijkt voor de meesten ineens kristalhelder waarom het mis is gegaan. Hoe meer drank erin gaat, hoe losser de gesprekken. De sfeer is feestelijk, iets té feestelijk. Het gaat fout als Joep een confettikanon afschiet, recht in het oog van Sonny. En kan iemand toelichten waarom Sander op een gegeven moment zonder t-shirt aan tafel zit?

Caroline zoekt in de jacuzzi een opening naar Joep en Astrid helpt een handje door te zeggen dat Caroline zo'n mooie vrouw is. Maar drie wijntjes veranderen niks aan de situatie, verheldert Joep tegen anderen. Het verwart Caroline, want zij vindt hem nog steeds een leuke jongen. Maar Joep maakt er korte metten mee dat zij anderen als spreekbuis gebruikt. “Als je dan de vrouw bent van 26 die je bent, ga dan naar mij toe.” Au!

Op naar de eindgesprekken: bij wie blijven de ringen om en welke koppels doen de trouwring definitief af?

Merel SchutNander de Wijk / NT Visuals

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden