MT33 M33 Drormen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Mario (64) zocht de ultieme uitdaging op: het beklimmen van de Mount Everest

Als rechercheur bij de politie leidde Mario Bremmer altijd al een sportief leven. Na het overlijden van haar partner ging ze op zoek de ultieme uitdaging: de beklimming van de Mount Everest. “Geen vanzelfsprekendheid op mijn leeftijd, vinden mensen. Zelf vind ik het eigenlijk ook best een hele prestatie.”

“Mijn partner en ik hadden een huis in Zweden waar we vaak naartoe gingen. Toen hij overleed, in 2014, zei ik tegen mezelf: ‘Het leven gaat door, ga op zoek naar dingen die je energie geven.’ Zo nam ik een hondje. Niet alleen om voor te kunnen zorgen, maar óók om door te kunnen gaan. Je hebt tenslotte een verplichting naar zo’n beestje toe.”

“Omdat ik van uitdagingen houd, besloot ik mij in te schrijven voor de beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania. Iedereen kan naar de sportschool, kan thuis hardlopen, fietsen of wandelen, maar ik wilde iets bijzonders. Een doel voor ogen te hebben en daarvoor te gaan trainen.”

Stilzitten hoort niet bij mij

“Tijdens die reis, in 2017, onmoette ik drie Nederlandse vrouwen, allemaal in de vijftig, met wie het ontzettend goed klikte. We maakten de afspraak om met elkaar om de twee jaar een bijzondere sportieve ­prestatie te leveren. Inmiddels hebben we de Vierdaagse van Marbella gelopen – elke dag dertig kilometer – en we zijn bezig met het Pieterpad in Nederland. Ons volgende doel – de beklimming van de Mount Everest – werd door corona uitgesteld, maar afgelopen maart was het dan eindelijk zover. Tijdens de pandemie ben ik blijven trainen; ik moest en zou het halen. En het is gelukt. We hebben het basiskamp gehaald, op 5.400 meter hoogte.”

“Je vraagt echt wel wat van jezelf met deze extreme uitdagingen, zéker op mijn leeftijd. Maar ik blijf proberen om nieuwe dingen te zoeken. Misschien wel iets minder extreem, maar stilzitten gaat zeker niet gebeuren, dat hoort niet bij mij. We gaan over twee jaar met z’n vieren naar Portugal om van daaruit zo’n 350 kilometer noordwaarts te lopen naar Santiago de Compostella.”

Blijven genieten van het leven

“Deze sportieve uitdagingen hebben me mede geholpen om met het verlies van mijn partner om te kunnen gaan. En om, ondanks het feit dat ik veel heb meegemaakt – ik heb twee partners verloren en ik heb huidkanker waarvoor ik onder behandeling ben - toch te blijven genieten van het leven.
Het leven is het waard om te worden geleefd, ook al gebeuren er nare dingen. En ik heb ontdekt dat je meer kunt dan je zelf dénkt te kunnen.”

Sandra NiewegRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden