PREMIUM
Mariëlle, babs van MAFS, over trouwen na je zestigste: ‘Mooi dat zestigplussers niet stoppen met geloven in de liefde’
De laatste zeven maanden is er meer getrouwd dan in dezelfde periode van de afgelopen jaren. Voor een groot deel gaat het om ‘inhaalhuwelijken’. Ook zestigplussers traden in het huwelijksbootje. We spraken erover met trouwambtenaar Mariëlle Jongmans, de babs van MAFS.
Tijdens corona moesten bruiloften veel kleiner gevierd worden, maar nu kan er weer voluit getrouwd worden met alles erop en eraan. Volgens het CBS gebeurde dat dan ook veelvuldig: er trouwden tot en met juli dit jaar al meer dan 40.000 koppels. Dat is een groot verschil met het aantal bruiloften tijdens corona. In 2021 trouwden er in die periode 30.000 en in 2020 ‘slechts’ 25.000.
Uitgestelde huwelijken
Trouwambtenaar Mariëlle merkt dat bruiloften nu heel anders worden beleefd. “Veel bewuster en intenser, vooral door de gasten. Daardoor ontstaat een hele mooie extra positieve sfeer. Iedereen is zich er nu bewuster van dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Er komt ook een stukje ontlading bij kijken. Soms is een huwelijk drie keer uitgesteld, daar kun je een beetje murw van worden. Als het dan uiteindelijk wel doorgaat, zijn mensen zó blij, ze hebben er ontzettend veel zin in. Daarbij zijn geen uitzonderingen.”
Trouwen na je zestigste
Hoe zit dat met zestigplussers die trouwen? Volgens Mariëlle gaat het in dat geval vaak om een tweede huwelijk. “Ze trouwen een tweede keer omdat ze in de liefde blijven geloven en het opnieuw aandurven. Voor veel mensen is trouwen het ultieme commitment. Bij een tweede huwelijk op latere leeftijd wordt het vaak groots gevierd en hun volwassen kinderen zijn erbij. Evenals de kleinkinderen. De kinderen van het bruidspaar zijn vaak getuige van hun ouders. Dat is fantastisch, want dan maak ik echt een ceremonie waarbij het hele gezin is betrokken. Iedereen krijgt een eigen taak. Er ontstaat een mooie verbinding tussen twee samengestelde gezinnen, want ze doen het dan met z’n allen.”
Hoe zit het met de trouwjurk voor een tweede huwelijk? Het valt Mariëlle op dat vrouwen bij een tweede huwelijk vaker in een feest- of galajurk gaan dan nog een keer in het wit. “Maar er zijn ook zeker vrouwen die voor de tweede keer weer vól voor een witte jurk gaan.”
Blijven geloven in de liefde
Mariëlle vindt het mooi dat zestigplussers niet stoppen met geloven in de liefde. “Dat is de kracht van liefde: wat er ook gebeurt in je leven, je kunt er altijd in blijven geloven. Je kunt je dan realiseren dat het tóch kan en nog voor jou blijkt weggelegd ook. Inmiddels weet je vaak wat je wilt in een relatie en hoe het niet ‘moet’. Dan ben je zo blij als je iemand gevonden hebt die in dezelfde energie zit en dat je het samen fijn hebt. Ook worden met de jaren de verwachtingen van jezelf, je partner en je huwelijk wat lager. Daardoor wordt het huwelijk een stuk realistischer.”