null Beeld

Marieke (50) is aan haar rolstoel gebonden: “Die uitstapjes zijn zo’n welkome afleiding”

Marieke (50) en haar dochter Alberdiene (28) gaan door een moeilijke tijd. Gelukkig is er afleiding door de uitstapjes die ze samen kunnen maken.

Jong of oud, wie je ook bent en wat je ook graag doet, je moet van leuke dingen kunnen genieten. De Zonnebloem maakt dit mogelijk voor iedereen met een lichamelijke beperking. Ook Marieke en Alberdiene gaan regelmatig samen op pad met hulp van de Zonnebloem.

"We begrijpen elkaar door en door en proberen er het beste van te maken"

null Beeld

Marieke: “Sinds mijn dertigste ben ik aan een rolstoel gebonden. Ook mijn dochter Alberdiene ondervindt helaas steeds hevigere gezondheidsklachten. Hierdoor heeft ze ernstige lichamelijke beperkingen. Door dit alles, en door mijn scheiding een paar jaar geleden, hebben we - zeker in de gelukkige tijd sindsdien - een heel sterke band gekregen. We begrijpen elkaar door en door en weten wat we aan elkaar hebben. We proberen er gewoon het beste van te maken. Onze grijze roodstaartpapegaai Lola helpt ons daar enorm bij. We hebben geregeld de slappe lach om haar.”

Alberdiene: “Lola kletst de hele dag en doet ons in alles na. Ze houdt je soms echt een spiegel voor. Dan wil ik even gaan zitten en voordat ik zit, begint ze al te kreunen; ze weet dat ik dat ook altijd doe. En als ik de televisie aanzet om naar voetbal te kijken, roept ze: ‘Voetbal kijken, Ajax!’ Mijn liefde voor voetbal is waarschijnlijk te verklaren doordat ik tijdens de EK-finale Nederland-Duitsland in 1988 ben geboren, haha. Het afgelopen EK heb ik het Belgische team aangemoedigd, samen met tweehonderd andere deelnemers van de Zonnebloem.”

Marieke: “Die uitstapjes van de Zonnebloem zijn een welkome afleiding voor ons. Zo zijn we sinds een bezoekje aan Soldaat van Oranje besmet met het musicalvirus en hadden we een topavond tijdens een optreden van de Toppers. De rij vóór ons was ook afgehuurd, zodat niemand voor ons zou komen te staan.”

"Het meest bijzondere? De vrijwilligers die geheel belangeloos klaar staan. Alleen maar om jou een onvergetelijke ervaring te bezorgen.”

Alberdiene: “Mijn moeder is trouwens ook samen met mij mee geweest met een ballonvaart.”

Marieke: “Ook hier was alles weer tot in de puntjes geregeld. Er stond een speciale rolstoel klaar toen we aankwamen, omdat je met een gewone rolstoel niet over gras kunt rijden. In de mand van de ballon zaten stoelen gemonteerd met supergoede vering. En in de bodem van de mand zat een opening, zodat we naar beneden konden kijken. Maar wat ik misschien wel het bijzonderst vind, is dat er een team enthousiaste vrijwilligers klaarstond om ons overal naartoe te begeleiden. Geheel belangeloos. Ze willen maar één ding: jou een onvergetelijke ervaring bezorgen.”

Lees meer bijzondere verhalen

Bekijk ook de video van Elly die aan een rolstoel is gebonden en mocht paragliden. Of bekijk het bijzondere verhaal van Sally die een mooie dag op de Amsterdamse grachten beleefde: “Ik wil alles uit het leven halen”

Dit doet de Zonnebloem

De Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking door het organiseren van leuke uitjes en sociale activiteiten. Denk aan dagjes weg, vakanties, een bezoek aan huis en toegankelijk vervoer voor een betaalbare prijs, zaken die anders niet mogelijk waren.

Tekst: Claudia Coenen. Fotografie: Iris Planting. Visagist/stylist: Tirzah Waasdorp.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden