Margriet logo
Helene met vtwonen-collega Eline Olde Kalter Beeld

Margriet-hoofdredacteur Helene was op het Boekenbal: ‘Bal ‘van alles’ had ook écht alles voor geslaagde avond’

Het 71ste Boekenbal, vrijdagavond in Amsterdam, had het thema ‘het bal van alles’. Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen was erbij en constateerde dat het feest die naam eer aan deed. “We vierden de vrijheid, de literatuur, eigenlijk alles.”

“Er zijn een paar zekerheden in het leven. Je moet belasting betalen, na regen komt zonneschijn en de jaarlijkse Boekenweek wordt afgetrapt met het Boekenbal in de Stadsschouwburg, pardon, International Theater Amsterdam (ITA), op het Leidseplein in Amsterdam. Na een klein uitstapje naar Escape vorig jaar, werd het feest dit jaar weer op de vertrouwde plek gehouden. Zoals het hoort, zou ik zeggen, want het voelde als vanouds.

Staande ovatie

Voorafgaand aan het bal zelf was er, ook zo’n vaste traditie, een zaalprogramma. De opening, verzorgd door auteur Pim Lammers, kreeg als motto ‘De literaire vrijheid is ons grootste goed’ en dat was natuurlijk niet voor niets. De schrijver trok zich vorige maand terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht, nadat hij met de dood werd bedreigd vanwege een verhaal dat hij in het verleden had geschreven. Van het Boekenbalpubliek kreeg hij een staande ovatie.

Niet meer van de dansvloer af

Na het serieuzere gedeelte was het, stipt om 22.00 uur, tijd voor het bal. Ik ben met een drankje in de hand richting de dansvloer gelopen en daar niet meer vanaf gekomen. Na een voorzichtig eerste halfuur ging het helemaal los. Jong of oud, elitair of volks, iedereen zong met een grote glimlach op het gezicht mee met klassiekers en moderne hits (van Y.M.C.A. van The Village People tot Sterrenstof van de Jeugd van Tegenwoordig). Qua gemêleerd publiek en gevarieerde muziek was het met recht het bal ‘van alles’. Dat gold ook voor de dresscode. Die luidde ‘een toefje oranje, een tintje roze of een beetje van allebei’, maar in de praktijk was het goed zoeken naar die toefjes en tintjes. Dat deerde niet, alles kon en alles mocht.

Helene met schrijfster Wies Verbeek, Nouveau-collega Claudia Straatmans en Eline Olde Kalter Beeld Helene van Santen
Beeld Helene van Santen

Van Aaf tot Abdelkader

Op die bewuste dansvloer kwam ik bekende na bekende tegen. Niet alleen de hele literaire wereld, ook de halve mediawereld gaf acte de présence op het feest. Ik liep dus veel collega-bladenmakers tegen het lijf, maar ook Margriet-columnist en schrijfster Aaf Brandt Corstius, om/met wie ik altijd heel hard moet lachen (zie foto’s) en actrice en schrijfster Kimberley Klaver. Als Margriet-hoofdredacteur ben ik natuurlijk volkomen objectief, maar stiekem is Abdelkader Benali al twintig jaar één van mijn favoriete auteurs en dus kon ik het niet laten om hem te vragen of hij met mij op de foto wilde.

Met Aaf Brandt Corstius Beeld
Helene met Abdelkader Benali Beeld

De juiste ingrediënten

Rond drie uur kondigde de dj het laatste nummer aan en moest ik toch echt de dansvloer verlaten, al riep ik kort daarvoor nog tegen mijn vriendin en collega Eline Olde Kalter (brand manager vt wonen): “Nooit meer naar huis!” Het moge duidelijk zijn: dit bal was niet alleen ‘van alles’, maar had ook álles: de juiste ingrediënten voor een heel geslaagde en gezellige avond (en, vooruit, nacht). Het was - eveneens als vanouds - één groot feest.”

Helene met vtwonen-collega Eline Olde Kalter en Kimberley Klaver  Beeld

Het Boekenbal is de aftrap van de Boekenweek, die van 11 t/m 19 maart 2023 wordt gehouden. Meer info: boekenweek.nl

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden