Margriet logo
null Beeld Renée de Groot
Beeld Renée de Groot

PREMIUM

Marcel Musters: ‘Met pijn in mijn hart laat ik soms rollen aan mij voorbijgaan, maar ik weet dat het nodig is’

Marcel Musters (63) is acteur en een van de oprichters van Mugmetdegoudentand. Hij speelde o.a. in Penoza, Zwarte Tulp en Familie Kruys. Ook heeft hij een eigen podcast, De 100 vrouwen van Marcel, waarin hij elke week in gesprek gaat met een belangrijke vrouw uit zijn leven.

➟1 Hoe leuk honden zijn

“Mijn hele leven wil ik al een hond. Toch gebeurde dat pas op mijn eenenzestigste. Mika adopteerde ik uit Oekraïne. Toen ik hem kreeg, had hij (als zwerfhond) een behoorlijk zwaar leven achter de rug. Gelukkig is hij inmiddels over dat trauma heen. Het is een ontzettend lief, sociaal beestje. Een verrijking in mijn leven.”

➟2 Luister naar je lijf

“Jarenlang leefde ik met het idee dat ik alles voor mijn werk over moest hebben. Dat was normaal en deed je nou eenmaal als acteur. Nadat ik een burn-out kreeg, ben ik daar anders naar gaan kijken. Ik probeer nu beter naar mijn lichaam te luisteren, meer balans in mijn leven te vinden.”

➟3 Nee kan ook

“Mede door die burn-out leerde ik nee zeggen. Met pijn in mijn hart laat ik soms rollen aan mij voorbijgaan, maar ik weet dat het nodig is. Als je zo’n rol aanneemt, moet je je overleveren aan de productie. Dat betekent lange draaidagen, soms ’s nachts werken en altijd teksten leren. Je agenda is voor een aantal maanden geblokt. Dat kan en wil ik niet meer.”

➟4 Fantasie brengt je ver

“Mijn moeder zei altijd: ‘Fantasie heb je heel je leven en het is gratis, maak daar gebruik van.’ Ik herinner me nog hoe ze in haar tuin in Tilburg haar ogen kon sluiten en fantaseerde dat ze aan zee lag. Vroeger lachte ik erom, maar nu helpt het mij ook om even af te reizen naar een fijne plek in mijn hoofd.”

➟5 Ik ben geen stadsmens

“Twee jaar geleden kocht ik een buitenhuisje in een rustig dorpje net buiten Amsterdam. Het is heerlijk om midden in de natuur te leven, weg van de haast van de stad. Mijn grootste wens is een tiny house bouwen en daar gaan wonen.”

➟6 Kringloopwinkels!

“De inrichting van het buitenhuisje bestaat geheel uit spullen van de kringloopwinkel. Het voelt goed om spullen een tweede leven te geven. Zo kocht ik een mooie massagetafel. In de winkel zijn die dingen knetterduur, nu had ik er eentje voor iets meer dan twintig euro.”

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Tara BeckRenée de Groot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden