null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Mantelzorgers overbelast: van douchebeurten overslaan tot ouderemishandeling

Van douchebeurten overslaan, post wegmoffelen tot het vastbinden van dementerende ouderen. Mantelzorg ontspoort steeds vaker in huiselijk geweld of ouderenmishandeling omdat mantelzorgers overbelast zijn. “Het werk wordt ze vaak te veel, maar de meeste mantelzorgers hebben de beste bedoelingen,” zegt Hanneke de Boer van Mantelzorg NL.

In Nederland zijn er zo’n vijf miljoen mantelzorgers en door de vergrijzing wordt deze groep steeds groter. Het is vaak onbekend dat mantelzorg kan ontsporen in een vorm van huiselijk geweld of ouderenmishandeling. Maar door de steeds grotere druk op de mantelzorgers neemt de kans op overbelaste en ontspoorde mantelzorg toe.

Niet met kwade opzet

“Een oudere met dementie die de neiging heeft om weg te lopen of het gas aan te laten staan wordt op een stoel vastgebonden, zodat de mantelzorger even een boodschap kan doen. Of een onrustige vrouw of man krijgt wat extra medicijnen om wat kalmer te worden, zodat de mantelzorger hem of haar makkelijker kan helpen om te gaan douchen. Het begint klein, maar mantelzorgers hebben het zwaar en de zorg groeit ze vaak boven het hoofd.” zegt Hanneke de Boer, beleidsmedewerker bij Mantelzorg NL

“De meeste mantelzorgers hebben eigenlijk de beste bedoelingen en brengen degene voor wie ze zorgen niet met kwade opzet in een nare positie,” voegt ze eraan toe.

Meer aandacht en actie

De oorzaak voor de overbelasting ligt volgens Hanneke van Mantelzorg bij meerdere dingen. “Er zijn nog steeds ernstige tekorten in de zorg, sommige mensen moeten een jaar lang wachten op thuiszorg en met alleen mantelzorg redden ze het niet. Ook is er nog steeds een wirwar aan regels in de zorg, waardoor het voor sommige mantelzorgers heel lastig wordt om dingen te regelen. Ze weten bijvoorbeeld ook niet wat ze aanmoeten met lastige brieven.”

Een oplossing is helaas niet zo makkelijk gevonden. Toch hoopt Mantelzorg NL dat ze met monitoren en registreren beter inzicht krijgen in de problematiek. “We willen zorgprofessionals vragen om beter te signaleren en problemen te melden. Dat is best lastig want ze weten hoe zwaar de mantelzorger het heeft, maar er is vaak geen ruimte voor thuiszorg. Ook kunnen mantelzorgers zelf bij ons terecht voor vragen over regelgeving of om hun hart te luchten.”

Help ook een handje mee

“Vanuit de samenleving moeten we meer oog hebben voor mantelzorgers en elkaar wat vaker helpen. We hoeven niet direct aan de slag als mantelzorger, maar je kan wel eens in de zoveel tijd boodschappen doen voor je oude buurman, daar help je meer mee dan je denkt.”

Lisa VermeijGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden