Margriet logo
null Beeld Getty images
Beeld Getty images

PREMIUMPsyche trend

Manifesteren: dé manier om jezelf gelukkig te denken?

Manifesteren is de nieuwste trend in zelfhulpland. Maar wat houdt dat nu precies in? En kun je echt je dromen op deze manier realiseren? Journalist Marijke Kolk ging op onderzoek uit.

Het jaar 2022 was nog maar net begonnen toen ik de vraag kreeg of ik, als journalist, toegepast psycholoog en ‘liefhebber’ van spiritualiteit, een artikel wilde schrijven over een nieuwe trend: manifesteren. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Met kerst had ik ­mezelf net het boek Manifesteren kun je leren van Willemijn Welten cadeau ­gedaan, zo kon ik het jaar goed starten. En al vind ik het woord ‘manifesteren’ suf en niet passend (ik denk dan aan ­manifestatie en dat staat voor betoging), het is reuzepopulair. Er is zelfs een ­tijdschrift (Manifestatie Magazine) en mensen als Deepak Chopra, Eckhart Tolle en Oprah Winfrey houden zich met het onderwerp bezig én zijn het erover eens dat je dingen kunt manifesteren.

Het geheim is…

De vraag is of deze trend nou echt zo nieuw is. Laten we even terug in de tijd gaan. Het zal zo’n vijftien jaar geleden zijn dat de hele wereld (nou ja, een héél groot deel ervan) sprak over het boek The secret. Ik kan me dat in elk geval nog goed herinneren. Iedereen die ook maar enigszins ontevreden was over (een deel van) zijn of haar leven had ­ineens een oplossing. Want alles bleek te draaien om positief denken. Uit pure nieuwsgierigheid las ook ik het boek. Volgens de schrijfster van The secret, Rhonda Byrne, kun je met je gedachten alles creëren wat je maar wilt. Zonder enige beperking. De wet van aantrekking.

Niks hogere machten, niks speling van het lot. Nou geloof ik best in positief denken en ben ik er zelfs van overtuigd dat daar grote kracht van uitgaat, maar ik haakte af toen ik destijds las dat volgens Byrne veroudering en ziekte slechts de gevolgen zijn van onvolmaakte ­gedachten. In het boek geeft ze een voorbeeld van een vrouw die is genezen van borstkanker zonder chemokuur of andere medische behandeling. Volgens de inmiddels zeventigjarige Australische een bewijs dat je jezelf kunt denken naar volmaakte gezondheid, het volmaakte lichaam, het ideale gewicht en de ­eeuwige jeugd. Ik werd een beetje boos toen ik dat las. Een goede vriendin was net, na een heel zware strijd, overleden aan darmkanker. Een positiever mens dan zij was, kon ik me niet voorstellen.

Kwetsend en beledigend

Jaren later werd ik opnieuw boos. Dat was toen ik net een (tweede) miskraam achter de rug had en een vriend van me doodleuk vertelde dat zijn 42-jarige vrouw zwanger was en dat ze dit zelf hadden ‘gecreëerd’ door het doen van een oefening tijdens een cursus, waarin ze alle beperkende gedachten van zich af hadden laten glijden en zich volledig hadden gefocust op hun kinderwens. Het was niet alleen heel kwetsend, maar ook beledigend. Alsof het mijn eigen schuld was dat ik schreeuwend van de pijn twee keer een minibevalling had moeten doorstaan en nu moest accepteren dat ik wellicht nooit moeder zou worden.

null Beeld

Niks nieuws onder de zon?

Je zou denken dat ik na deze ervaringen niks meer moet hebben van alles wat maar iets met ‘sturend denken’ te maken heeft, maar niets is minder waar. Want wat aan de basis ligt van The secret en aanverwante theorieën, is al oud én beproefd. Dr. Wayne Dyer (jaren zeventig) had het al over positive affirmations, Robert Benninga (jaren tachtig) over mindpower (pas als je van jezelf houdt, krijg je goede resultaten op meerdere gebieden) en zelfbenoemd goeroe Emile Ratelband is bekend geworden met neurolinguïstisch ­program­meren (NLP). NLP heeft als ­uitgangspunt dat je alles wat je nodig hebt om te veranderen al in je hebt.

Zelf ben ik vooral aanhanger van de positieve psychologie, die sinds het begin van deze eeuw in opmars is. Volgens deze stroming kun je tot een productief en zinvol leven komen als je je meer richt op positieve zaken als hoop, liefde en geluk. Positieve eigenschappen als ­eerlijkheid, vriendelijkheid en door­zettingsvermogen bepalen volgens de positieve psychologie de positieve ­instelling van een mens. Daarnaast zouden ­bepaalde positieve intuïties het verschil kunnen maken door niet het probleem in kaart te brengen maar de mogelijkheden en oplossingen. Kort samengevat: het helpt om je te richten op je eigen kwaliteiten en die van anderen.

Een kwestie van focus

Ik geloof dus best in de kracht van de geest. Het punt is, wat mij betreft, dat we niet moeten overdrijven. Ja, je kunt veel bereiken door de manier waarop je denkt, door je mindset, maar dus echt niet álles. Ik geloof wél in wat Willemijn schrijft in haar boek. Jouw geloof creëert je gedachten, je gedachten geven je ­gevoelens, je gevoelens leiden tot gedrag en jouw gedrag leidt tot gevolg = resultaat = manifestatie. Maar – belangrijk! – neem daarbij wel iets waarin je echt gelooft. Dat je ineens miljonair zult zijn, tja, dat is toch lastig om écht te geloven. En dan werkt het dus niet. Maar stel: ik geloof dat ik over een jaar ruimer in mijn geld zit, dan word ik van die gedachte behoorlijk blij, door dat enthousiasme ga ik ook meer initiatief nemen om ­opdrachten binnen te halen, met als ­resultaat een gevulde bankrekening. Zo werkt het ook als je bijvoorbeeld gelooft dat je slanker gaat worden of de liefde van je leven gaat tegenkomen. Je kunt het ook voornemens noemen, maar dan kráchtiger. Omdat je er meer mee doet dan alleen maar tegen jezelf zeggen dat je iets anders gaat doen.

null Beeld

Loslaten is ook manifesteren

Het gaat dus ook om luisteren naar je ­intuïtie, om vertrouwen en leren ­loslaten. Zelf lukt me dit steeds beter, al klinkt het bijna als een paradox: ­manifesteren door los te laten. Een jaar geleden voelde ik diep vanbinnen dat ik meer ruimte voor mezelf nodig had. Het was eng om naar die ‘stem’ te luisteren, want wat ging ik daardoor overhoop halen? Na een huwelijk van bijna twintig jaar, waarin ik altijd had samengeleefd met mijn man? En toch luisterde ik. En vertrouwde op het universum. Niet veel later hoorde ik van een vriendin dat er naast haar een heel fijne ruimte vrij kwam. Vlak bij waar ik woonde. In dat appartement woon ik nu een deel van de tijd. En dat voelt goed. Wat de toekomst brengt, weet ik niet, maar ik heb vertrouwen. Nog een voorbeeld: een paar jaar geleden realiseerde ik me dat ik graag weer ‘iets met radio’ wilde doen, een oude liefde van me. Ergens diep vanbinnen bleef dat gevoel hangen. En toen ineens mocht ik voor Margriet een podcastserie maken, waarin vrouwen hun levensverhaal ­vertellen (luister vooral via margriet.nl/podcast).

Niet vanuit angst, maar vanuit liefde

Op de een of andere manier voelde het alsof alles op het juiste ­moment samenkwam. Je moet het zien als een navigatiesysteem; soms heb je een omleiding, maar uiteindelijk kom je waar je moet zijn. Belangrijk: manifesteer nooit vanuit angst (lees ik in Manifesteren kun je leren). Dus niet meer geld willen verdienen omdat je net zo’n mooi huis wilt als je vrienden of een relatie omdat je bang bent om alleen te zijn. Als je manifesteert vanuit liefde, dan is dit vanuit een dieper weten dat alles precies is zoals het moet zijn. Manifesteren vanuit liefde is het manifesteren van dat wat daadwerkelijk bij je ware zelf past. Je manifesteert dan niet omdat je iets wilt bereiken, maar omdat je jouw missie leeft. (…) Het universum hoort je, en biedt je hulp op precies het juiste ­moment. Kijk daarnaast ook uit dat je niet manifesteert vanuit een plaatje vanaf de ­buitenkant, vanuit de verwachtingen van de maatschappij. Dus niet huisje-boompje-beestje wensen ‘omdat dat zo hoort’. Dan vergeet je te luisteren naar je eigen intuïtie. Oefen met het luisteren naar je intuïtie, maak daar tijd voor (bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren). En trek je bij het mani­festeren vooral niet te veel aan van ­argumenten van de ander (‘Dat kun je toch helemaal niet?’ ‘Dat past toch helemaal niet bij je.’). Deze komen vaak voor uit de angsten van de ander zelf.]

Manifesteren in 7 stappen

  1. Wees duidelijk overwat je wilt.
  2. Bedenk hoe ’t voelt als je dit bereikt.
  3. Maak een plan en houd je daaraan.
  4. Oefen dankbaarheid en vriendelijkheid.
  5. Laat oude/begrenzende overtuigingen los.
  6. Vertrouw op het proces.
  7. Wees niet bang om signalen van het universum te ontvangen.

Maar hóé dan?

Zoals gezegd houdt ook Oprah zich bezig met manifesteren. Zo sprak zij met ­spiritueel coach en schrijfster van het boek The spiritual entrepreneur, Angelina Lombardo, over hoe je manifesteren nou het best kunt aanpakken. Om te beginnen is het volgens Lombardo belangrijk dat je precies weet wat je wilt. “Jij bent de enige die jouw dromen droomt, of het nou gaat om een nieuwe partner, een gezondere relatie of een betere baan.” Zodra je precies hebt vastgesteld wat jouw dromen en doelen zijn, vraag je het universum jou dit te geven. Dit kan op verschillende manieren; via gebed, meditatie, visualisatie, een moodboard of door je wensen hardop uit te spreken. Onthoud dat je geen resultaten zult zien zonder dat je actie onderneemt. Neem de tijd om te bedenken welke stappen je kunt nemen om zelf je doelen te bereiken en bouw die in in je dagelijks leven. En ook al krijg je niet alles wat je visualiseert binnen de tijd en in de volgorde die je wenst, het is belangrijk dat je werkelijk ontvangt en erkent wat je wel krijgt, hoe klein of groot de gift van het universum ook is. Dankbaarheid is hierbij het toverwoord.

Ik ben dankbaar voor..

Om dankbaarheid te oefenen kun je elke avond voordat je naar bed gaat vijf tot tien minuten opschrijven waar je dankbaar voor bent en wat er die dag is gebeurd waardoor je dichter bij je doelen bent gekomen. Vervang negatieve gevoelens door positieve. Als je overtuiging is: ik ben niet compleet zonder partner, vervang die dan door: ik ben compleet zoals ik ben. Als je geneigd bent te denken dat je niet goed genoeg bent, probeer dit dan om te zetten en te denken: ik ben prachtig zoals ik vandaag ben. Uiteindelijk draait alles om energie. Oprah: “De energie die we aan de wereld geven is de energie die we terugkrijgen.” Dit betekent dat als je voortdurend negatieve energie uitzendt – of dat nou door je gedachten of gevoelens is – je diezelfde energie aantrekt. Aan de andere kant is het zo dat als het je lukt je energie te ‘verschuiven’, je ook meer positiviteit aantrekt en die positiviteit helpt je je doelen te realiseren.

Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu misschien. Maar gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om je energie om te zetten. Het is vooral een kwestie van focussen op activiteiten die zorgen voor gevoelens van vreugde en geluk – of het nou gaat om iets aardigs doen voor een ander (een vriend helpen, doneren aan een goed doel), elke ochtend beginnen met een meditatie of tijd doorbrengen in de natuur. Daarnaast kun je je ook concentreren op hoe je je wilt voelen. Aldus Oprah. “Als je meer liefde in je leven wilt, neem jezelf dan voor zelf meer liefdevol te zijn. Als je meer vriendelijkheid wilt, focus je energie op empathie en compassie.”Zo eenvoudig is het dus. En dan ga ik me nu weer richten op mijn eigen manifestaties. Een baan bij de radio, een mooie reis en het schrijven van een bestseller. En als die manifestaties dit jaar niet uitkomen, denk ik aan wat Willemijn Welten zeg: “Besef dan dat dat is omdat er iets is/op je pad komt wat nóg beter is…”

Creatieve oefeningen

Om nog beter te kunnen manifesteren kun je een moodboard maken. Pak een A4’tje en een stapel tijdschriften. Scheur de plaatjes uit die met je visualisatie/droom te maken hebben en waar je blij van wordt. Dit helpt je hersenen om nog meer bezig te zijn met wat je wilt bereiken. Een andere manier is een ‘toekomstbox’, een doos (schoenendoos bijvoorbeeld) waarin je voorwerpen stopt die te maken hebben met hetgeen je wilt manifesteren.

Marijke KolkGetty images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden