Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Mag je vieze vaatdoek eigenlijk bij je gewone was?

gele-vaatdoek.jpg

Iedereen heeft wel zo’n vaatdoekje in huis waarmee zo’n beetje álles wordt schoongemaakt. Maar wat doe je hier nu mee nadat je ‘m hebt gebruikt? Gooi je het doekje weg of doe je hem in de wasmachine? En mag die, in het laatste geval, gewoon bij de normale was?

Laten we beginnen met het goede nieuws: je kunt een vaatdoekje gewoon hergebruiken, mits je het doekje op de juiste manier schoonmaakt.

Schadelijke bacteriën

Zo’n vaatdoekje is namelijk een bron van schadelijke bacteriën, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Mauritius. Van de 49 proefmonsters die werden genomen, bleek 37 procent de Escherichia coli-bacterie (E. colibacterie) te bevatten. Ook werd er bij hetzelfde percentage de Enterococcus-bacterie aangetroffen en was er bij 14 procent van de proefmonsters sprake van de Staphylococcus aureus-bacterie.

Voedselvergiftiging en infecties

Deze bacteriën kunnen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maag-darmklachten, voedselvergiftiging en infecties veroorzaken. Het is dan ook verstandig je vaatdoekjes schoon te houden en ze regelmatig te wassen. Maar is het wel hygiënisch om zo’n vies vaatdoekje bij je andere wasgoed in de wasmachine te stoppen?

Wassen in de wasmachine

Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, is dat geen probleem. Volgens hem kun je doekjes het best samen met ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed wassen. Wassen op 60 of desnoods 90 ℃ is dan wel noodzakelijk, vertelt Zwietering aan de Volkskrant. De combinatie van wasmiddel en kokend water overleven schadelijke bacteriën niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant
Foto | iStock

Ook interessant