wasmachine lawaai Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maakt je wasmachine veel lawaai? Dit zijn de 6 mogelijke oorzaken

Wanneer de wasmachine centrifugeert, is het normaal dat je daar een bepaald geluid bij hoort. Maar wanneer je ook een gierend, trillend of bonkend geluid hoort, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn.

Gelukkig zijn die ook weer snel op te lossen.

Wasmachine maakt lawaai

Als je wilt weten wat de oorzaak is van een wasmachine die veel geluid maakt, is het belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende geluiden. Het gaat hierom een wiebelend, trillend, gierend, bonkende of tikkend geluid of het getik uit de waterleiding.

Wiebelend geluid

Wanneer je wasmachine tijdens het centrifugeren gaat wiebelen kan dat een behoorlijk geluid met zich meebrengen. De reden dat de wasmachine wiebelt, is omdat deze niet waterpas staat. Dit kun je heel makkelijk controleren door een waterpas op de bovenkant te leggen en te kijken of de luchtbel tussen de twee streepjes zit. Is dit niet het geval? Dan moeten de stelvoetjes aan de onderkant van de machine bijgesteld worden. Verder is het belangrijk om de voetjes stevig aan te draaien, want door het centrifugeren gaan ze na verloop van tijd weer losser zitten.

Trillend geluid

Maakt je wasmachine een trillend geluid? Dan heb je er waarschijnlijk te veel in gestopt. Dit kan als gevolg hebben dat het gewicht in de wasmachine niet goed wordt verdeeld, waardoor er een disbalans ontstaat. Let op: Vooral bij materialen die veel water opnemen, zoals beddengoed, kan de disbalans ontstaan. Houd daarom rekening met de hoeveelheid die je in de wasmachine stopt.

Gierend geluid

Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Dit kun je op de volgende manier testen: draai de trommel van de lege wasmachine met je hand een paar rondjes. Gaat dit niet zo soepel? Dan is dit het moment om de lagers te laten vervangen.

Bonkend geluid

Heb je een wat oudere wasmachine en maakt deze soms een bonkend geluid? Bij oudere wasmachines verliezen schokbrekers en veren sneller hun kracht. Hierdoor kan de wasmachine trommel meer gaan bewegen en ontstaat er een bonkend geluid. Is dit het geval, laat de schokbrekers of veren dan vervangen.

Tikkend geluid

Dan heb je ook nog een tikkend geluid. Dit heeft gelukkig niks te maken met het feit dat je misschien je wasmachine moet vervangen of bepaalde onderdelen moet vernieuwen. Een tikkend geluid komt namelijk door het wasgoed wat in de trommel zit. De rits of knoop van een kledingstuk kan tegen de trommel of het glas aantikken.

Is het een los voorwerp zoals muntgeld of sleutels? Zet dan de wasmachine stil en verwijder het losse voorwerp zodat dit de wasmachine niet beschadigt. Muntgeld in de wasmachine kan ook voor verstoppingen zorgen.

Getik uit waterleiding

Als laatste kan een tikkend geluid ook uit de waterleiding komen. Dan zit er te veel lucht in de slang. Een waterslag demper kan hierbij helpen om het drukverschil op te vangen. Tot slot zijn er nog bepaalde machines die moeten kalibreren. De wasmachine geeft dit zelf aan.

Bron | MAXvandaag, Expert

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden