null Beeld

Maakt je koelkast een vreemd geluid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Brommen, blazen, ratelen of tikken. Een koelkast kan nog wel eens een vreemd geluid maken. Maar wat is normaal en wanneer moet je aan de bel trekken? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Klinkt het soms bij jou ook alsof de koelkast langzaam op gaat stijgen?

De koelkast maakt een zoemend of brommend geluid

Wanneer de koelkast een zoemend of brommend geluid maakt, is er gelukkig niet meteen reden tot paniek. Dit komt namelijk door de compressor, de motor die het koelsysteem van de koelkast aandrijft. Is de koelkast van binnen warmer dan de ingestelde temperatuur? Dan zal je ‘m horen brommen. Mocht je dit geluid vervelend vinden, dan kun je het beste de koelkast niet naast een warmtebron zetten en je producten zo koel mogelijk in de koelkast leggen. Daarnaast hebben vooral energiebesparende modellen meer last van een zoemende compressor.

Tikkend of krakend geluid

Maakt je koelkast een tikkend of krakend geluid? Dat klinkt misschien een beetje spannend, maar is afkomstig uit je koelsysteem. Het metaal zet uit en krimpt in door de temperatuurverschillen. Daarnaast zorgt de thermostaat van de compressor bij het in- en uitschakelen ook voor een kort tikje of klikje. Tegen dit geluid kun je niet veel doen, maar er is dus ook niks aan de hand.

Klotsen en borrelen

Ook bij klotsen of borrelen hoef je je geen zorgen te maken. Je koelkast is niet aan het lekken. Dit druppelende geluid is het koelmiddel dat door de leidingen van je koelsysteem circuleert. Ook hier kun je helaas weinig aan doen.

Lees ook: Zo maak je je koelkast goed schoon, en zo vaak zou je dat moeten doen

Trillen of ratelen

Komt er een trillend of ratelend geluid uit de koelkast? Dan hoor je de leidingen van het koelsysteem aan de achterkant van de koelkast. Mocht het geluid ineens harder zijn dan normaal, dan kan het zijn dat er iets tegen de leidingen aan de achterkant aankomt of dat je koelkast niet waterpas staat.

Blazen

Als je koelkast begint te blazen betekent dat dat de ventilator voor de luchtcirculatie aan de binnenkant van het vriesvak zijn werk doet. Dit geluid hoor je bij koelkasten met Low Frost of No Frost. Aan dit geluid kun je weinig doen en verdwijnt vanzelf weer.

Tijd voor de monteur

In de meeste gevallen is het dus hartstikke normaal dat je koelkast geluid maakt. Maar neemt het geluid ineens wel heel hard toe of klinkt het erg raar? Dan kan het zijn dat de ventilator kapot is, de compressor is vastgelopen of dat er veel ijsvorming is ontstaan. Mocht je het niet vertrouwen, schakel dan een monteur in.

Bron | Koelkasten.nl, Coolblue

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden