null Beeld

Maak zelf papieren kerstversiering met déze patronen

De mooiste papieren kerstversiering maak je zelf. In vrolijke kleuren én, geheel volgens de trend van nu, deels geverfd of gedipt in textielverf. In Margriet 51 (nu in de winkel) staan vijf leuke DIY's voor een extra unieke kerst dit jaar.

Hieronder delen we er alvast drie, inclusief patronen om uit te printen.

null Beeld

Sterren aan de wand

Traditionele kerststerren, maar dan net even anders. Geknipt uit stevig aquarelpapier, met wat subtiele lichtroze verf en geknoopt aan een ijzeren ring met kerstlampjes. De lampjes geven een zacht schijnsel zodra het donker wordt.

Dit heb je nodig:

Metalen cirkel 40 cm € 3,95, lichtjessnoer met minilampjes (tuincentrum), aquarelpapier € 13,19 per 100 vellen (CC Hobby), rood cadeaulint € 2,99 (Pipoos), gaatjestang (fourniturenwinkel), zakje roze Dylon-textielverf € 4,99 (drogist) en het patroon voor de bloembladeren.

Zo maak je ze:

Wikkel het lichtjessnoer rond de metalen ring en zet het hier en daar vast met een ijzerdraadje. Neem het patroon van de bloembladeren over en knip per bloem vier kleine en acht grote bladeren uit. Maak in het midden een vouwlijn en vouw de bladeren een beetje om. Knip in het midden een gaatje. Los een schepje verfpoeder op in warm water en maak een proefje om te bepalen of je de kleur licht genoeg vindt. Doop een kwast in de verf en maak lichte strepen op het papier. Leg de bloembladeren op elkaar en rijg hier cadeaulint doorheen. Maak aan de voorkant een knoop en knip het lint door. Knoop de bloem aan de ringen.

null Beeld

Huisje van peperkoek

Een kersttafereeltje met papieren boompjes, papieren sterren en een peperkoeken huisje staat enorm sfeervol onder een glazen stolp.

Dit heb je nodig:

Karton in rood, roze en wit € 0,95, Panduro acrylic medium € 5,99, flesje met spitse dop € 1,19, hobbylijm € 2,99, dubbelzijdig tape € 3,99 (Pipoos), ponsenset grafische ster 3 stuks € 39 (CC Hobby), gaatjestang, schaar, stanleymesje, naald en draad (of een naaimachine) en het patroon voor het huisje.

Zo maak je het:

Print de patroontjes van het huisje en boompjes uit en neem deze over op hobbykarton. Knip de vormen uit en maak vouwlijnen. Maak in twee bomen decoratieve gaatjes met een gaatjestang, in de andere boom snijd je gebogen lijntjes uit. Vouw het huisje en het dak in elkaar en lijm het vast. Vul het flesje met acrylic medium en teken witte stipjes en golvende patroontjes op het huisje. Laat goed drogen. Gebruik de stolp als mal om een cirkel uit het karton te knippen en lijm het huisje en de boompjes vast. Pons sterretjes uit wit karton en rijg ze aan een draad, zodat je een slingertje hebt. Lijm de slinger met dubbelzijdig tape vast aan de binnenkant van de stolp.

null Beeld

Adventskalender

Met deze adventskalender bestaande uit tasjes vol cadeautjes en geverfde sterren wordt het aftellen naar kerst wel héél vrolijk.

Dit heb je nodig:

Minitasjes per 10 € 2,19 (Daily style), aquarelpapier 12x12 cm 100 stuks € 5,55 (CC Hobby), zakje roze én rode Dylon-textielverf € 4,99 per stuk (drogist), rood cadeaulint € 2,99 (Pipoos), goudkleurige splitpennen € 1,99 (Bruna), witte dennenappeltak € 22,50, flock pinus € 19,95 (Originals ’74), een stok van ongeveer 80 cm lang en het patroon met de stervormen.

Zo maak je hem:

Print de stervormen uit en neem deze 48 keer over op aquarelpapier. Knip 24 grote sterren uit en 24 kleine sterren. Schrijf op de kleine sterren cijfers van 1 t/m 24. De grote sterren verf je in drie kleuren. Maak hiervoor drie verfbadjes; een lichtroze, een donkerroze en een rode. Dip de sterren nonchalant in de verf en laat steeds drogen voordat je weer dipt. Knip een gaatje door de sterren en bevestig ze met een splitpen aan het tasje. Bevestig de kersttakken aan de stok en hang vervolgens de tasjes met cadeaulint aan de takken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ontwerp, styling en uitvoering | Marieke de Geus

Fotografie | Barbara Groen

Quirine Brouwer
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden