Misschien ben je dol op lang douchen of draai je het liefst dagelijks een wasje. Dat kan heerlijk zijn, maar je verbruikt daarbij wel flink wat drinkwater. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Luxetaks op water: dit wil je erover weten

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben we in Nederland te maken met een watertekort. Om een nationale crisis te voorkomen, zullen we dus wat zuiniger om moeten gaan met ons drinkwater. Waterbedrijven zien een mogelijke oplossing: ze denken eraan om een luxetaks op drinkwater in te voeren. Dít wil je daarover weten.

Misschien ben je dol op lang douchen of draai je het liefst dagelijks een wasje. Dat kan heerlijk zijn, maar je verbruikt daarbij wel flink wat drinkwater.

Zuiniger omgaan met drinkwater

Om ons als consumenten (maar ook bedrijven) aan te zetten om zuiniger met drinkwater om te gaan, willen waterbeheerders maatregelen treffen. Een luxetaks op drinkwater is in hun ogen een mogelijke oplossing voor het watertekort. Dit zou ervoor moeten zorgen dat we minder drinkwater verspillen.

Dit moet je weten over de luxetaks op water

Wat is dat precies, een luxetaks op water? Het betekent dat je extra geld betaalt als je een overmatige hoeveelheid water gebruikt. Voor de oplossing wordt gekeken naar onze zuiderburen. In België is de luxetaks op drinkwater namelijk al ingevoerd. Hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? Je betaalt een basisprijs voor de hoeveelheid water die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft. Dan komt het: als je daarboven gaat zitten met je waterverbruik, moet je de ‘comfortprijs’ betalen. Dat is het dubbele bedrag van de basisprijs. De bedoeling is dat je gewoon nog drinkwater voor alle eerste levensbehoeftes kunt gebruiken, maar niet meer buitensporig water rond gaat sproeien. Dus als je elke dag de plantjes uitgebreid water wilt geven in je tuin, zul je dit uiteindelijk wel in je portemonnee kunnen gaan voelen. Ook het vullen van een zwembad zal dan niet meer vanzelfsprekend zijn. Tenzij je de hoofdprijs wilt betalen voor je water, natuurlijk.

Verschil luxetaks op water en hogere kosten drinkwater

De mogelijke oplossing van het invoeren van de luxetaks voor drinkwater is iets anders dan het stijgen van de prijzen van water. De verwachting is dat het drinkwater sowieso duurder gaat worden: denk aan een waterrekening die tien procent hoger zal zijn dan voorheen. Maar dit staat dus los van de luxetaks op drinkwater. Die zal er echt alleen komen voor mensen die bóvenmatig veel water gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld je buurvrouw zijn die fanatiek dagelijks haar honderden plantjes in de tuin sproeit, maar dus ook het lokale zwembad.

Bron | AD, De Stentor

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden