Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Lifestyle

Lupinemeel maakt een opmars: wat is het en hoe gebruik je het?

lupinemeel.jpg

Havermeel, boekweitmeel, amandelmeel… in de winkelschappen zijn steeds meer alternatieve meelsoorten voor het standaard tarwemeel te vinden. De nieuwste trend is lupinemeel, en de berichten erover zijn positief. Maar wat ís dat eigenlijk, en wat kun je er allemaal mee maken?

We leggen je het hier uit.

Peulvrucht

Lupinemeel wordt – zoals de naam al doet vermoeden – gemaakt van Lupine. Dit is een boonsoort en valt dus in de categorie peulvruchten. Er bestaat een heel scala aan Lupinebonen, maar de witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Je kunt de bonen los eten, maar nu wordt het ook vaker gebruikt als meel om mee te bakken. Een nog recentere ontwikkeling is het inzetten van Lupinemeel en Lupine-eiwit in vleesvervangers, zoals vegetarische worst of burgers.

Gezondheidsvoordelen Lupinemeel

Het is niet zomaar dat deze meelsoort aan populariteit wint. Er zitten namelijk veel gezondheidsvoordelen aan, én het is glutenvrij. Dat maakt het ideaal voor mensen met een gluten intolerantie of Coeliakie. Daarnaast zitten er van nature veel eiwitten in en relatief weinig vet, een stuk minder dan in de bekendere sojaboon bijvoorbeeld. Ook zit er veel ijzer, calcium, kalium, zink en verschillende B-vitamines in.

Gezondere darmen, gezond gewicht

Heb je vaak last van je darmen? Ook dan kan het eten van Lupine een goede keuze zijn. Dit komt omdat er in de bonen veel vezels zitten die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde(re) darmwand. Ook voor mensen die wat willen afvallen is het een goede keuze: Lupinemeel bevat namelijk een stuk minder vet en koolhydraten dan bijvoorbeeld de andere glutenvrije variant amandelmeel.

De keuken in

Mocht je nu aan de slag willen gaan met deze meelsoort, is het natuurlijk wel handig om te weten wat je er zoal mee kunt maken. Lupinemeel dient in feite als een gezonde en slimme vervanger voor het gangbare tarwemeel. Je kunt er dus zelf bijvoorbeeld brood mee bakken, maar het kan ook dienen als goede basis voor cakes, taarten en zelfgemaakte repen. Inspiratieloos? Hierbij een aantal lekkere recepten. Bakkers klaar, bakken maar!

Koolhydraatarme broodjes

Gezonde(re) worteltaart

Brownies

Bron | Vivonline, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant