Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Luisteren doen we op allerlei manieren, welk type luisteraar ben jij?

welk-type-luisteraar-ben-jij.jpg

Je bent een luisterend oor voor vriendinnen, overlegt met collega’s en kletst aan de eettafel met je partner. De hele dag door luister je, maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn drie soorten luisteraars te onderscheiden. En elk type luisteraar zijn heeft voordelen en valkuilen. Welk type ben jij? Wellicht kun je nog iets van de andere luisteraars leren. We zetten ze voor je op een rij:

De actieve luisteraar

In een gesprek denk je mee over situaties, geef je tips, stel je geïnteresseerde vragen en bovenal laat je mensen uitpraten. Je bent dus inhoudelijk erg betrokken bij wat je gesprekspartner vertelt. Mensen zoeken jou vaak op om hun hart te luchten, want bij jou kun je ook met ingewikkelde kwesties en moeilijke verhalen terecht. Tip: je kan nog meer de diepte in gaan door ook non-verbale informatie op te pikken tijdens een gesprek. Als je af en toe een connecterende luisteraar (zie hieronder) bent, krijg je nóg meer verbinding met je gesprekspartner.

De connecterende luisteraar

Als jij naar iemand luistert, weet je het als hij of zij niet het hele verhaal vertelt. Jij kunt mensen écht begrijpen, vaak nog beter dan dat ze zichzelf begrijpen. Je oordeelt niet, maar houdt mensen wel een spiegel voor zodat ze duidelijker zicht krijgen op zichzelf en de situatie. Zorg wel dat je bewust omgaat met dit talent, want het kost vaak veel energie om dit type luisteraar te zijn. Bedenk dus aan wie je dit luisterend oor wilt bieden en op welke momenten. Luisteren naar je eigen behoeften is minstens zo belangrijk als er zijn voor anderen.

De smalltalk luisteraar

Snelle, levendige gesprekken met verschillende mensen zijn jouw ding. Aan het eind van de dag weet je een hoop updates in het leven van mensen, en dat vind je leuk. Verhalen die wat aangedikt worden? Ach, dat maakt je niks uit. Het doel van de gesprekjes is vooral informatie uitwisselen en plezier hebben. Een nadeel: gesprekken blijven meer aan de oppervlakte en daardoor voelt een gesprekspartner zich niet altijd gehoord. Vraag de mensen die je dierbaar zijn of ze diepere gesprekken op prijs zouden stellen en kies eens een andere vorm van luisteren.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant