Lucille Werner waarschuwt voor huidkanker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lucille Werner waarschuwt voor huidkanker: ‘Zoveel mogelijk uit de zon en insmeren’

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Toch gaan veel mensen nog vaak onbeschermd de zon in. Lucille Werner (54) waarschuwt haar volgers op haar Instagram nu voor deze ziekte. Ze heeft een kwaadaardig plekje op haar neus moeten laten verwijderen en roept haar volgers nu op om veilig te zonnen.

Lucille Werner liet haar volgers op Instagram even schrikken met een aantal confronterende beelden die ze woensdag deelde. Ze deelde een collage met verschillende foto’s van haar gezicht. Met deze foto’s wil ze haar volgers waarschuwen voor de gevaren van onbeschermd zonnen. Ze adviseert iedereen om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en zich goed in te blijven smeren met zonnebrand. Ook geeft ze aan dat het belangrijk is om de huid in de gaten te houden. Zie je een korstje dat niet geneest? Ga dan naar de huisarts en voorkom basaalcelcarcinoom, aldus Lucille.

Lucille Werner deelt foto’s huidkanker

De foto die ze deelt op haar Instagrampagina is een collage waarop verschillende stadia van haar behandeling te zien zijn. Zo deelt ze een foto van het knobbeltje voordat deze behandeld is, net als foto’s van de plek met een pleister en het litteken dat ze nu nog heeft.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is de minst kwaadaardige vorm die langzaam groeit en goed te behandelen is. Daarbij zaait het ook bijna nooit uit. Meestal ontstaat het in het gezicht, het hoofd of de romp. Je herkent het in het begin aan een glad, glazig knobbeltje dat langzaam groeit. Na verloop van tijd zie je in het midden een zweertje, waar een rand met een parelachtige glans omheen te zien is. Typerend aan het zweertje is dat deze nattig aanvoelt. Ook ontstaat er een korst die je er makkelijk af kunt halen. Wanneer een basaalcelcarcinoom op de romp zit, lijkt het vaak op een eczeemplek.

Anders dan deze plekjes geeft het vaak weinig klachten, maar het is en blijft kanker en moet dus grondig behandeld worden. Dit omdat de kanker anders de weefsels eromheen, zoals het kraakbeen en botweefsel, kan aantasten.

Meer lezen over huidkanker?

Wil je meer weten over huidkanker? Lees dan dit dossier van Margriet: Zó belangrijk is het om even vlekken te checken na het zonnen. Dermatoloog Dr. Marianne Crijns van het Antoni van Leeuwenhoek legt hier uit waarom het belangrijk is om de huid goed te beschermen én regelmatig te controleren. Ook geeft ze tips.

Bron | RTL Boulevard, Instagram, LUMC

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden