Los op bubbeltjesplastic: waarom is het zo fijn om ergens aan te pulken? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Los op bubbeltjesplastic: waarom is het zo fijn om ergens aan te pulken?

De meeste mensen die een stuk bubbeltjesplastic zien, móeten daar even in knijpen. Waarom vinden we het eigenlijk zo fijn om ergens aan te pulken of iets kapot te maken?

Nou, dat heeft meerdere verklaringen.

Het vermindert stress

Het kapot drukken van de bubbels in bubbeltjesplastic klinkt misschien als een vreemde gewoonte, maar eigenlijk is het hartstikke fijn én gezond. Wetenschapper Kathleen Dillon, die onderzoek deed naar het genot van bubbeltjesplastic, ontdekte dat mensen zich na het knijpen een stuk kalmer en alerter voelden. Volgens Dillon is het een manier om je spieren te ontspannen. Opmerkelijk: tijdens het knijpen in bubbeltjesplastic kunnen we ons beter concentreren op andere taken. Ook volgens Quest-redacteur Adriaan ter Braack werkt het stressverlagend. “Dat heb je vaak bij dingen waar je aan kunt friemelen; dat gepulk vinden we lekker en ontspannend”, vertelde hij eerder aan EditieNL.

Lees ook:
8 ‘slechte’ gewoonten die eigenlijk juist heel gezond zijn

Drang om iets kapot te maken

Een ander voorwerp waar we niet vanaf kunnen blijven is steekschuim (oase), een groen blok dat gebruikt wordt bij het bloemschikken. In het tuincentrum is meestal geen stuk te vinden waar niet in geprikt of geknepen is. De verklaring? Mensen hebben een intrinsieke drang om iets kapot te maken. “Zo’n blok schuim heeft iets heel moois, vooral als het nieuw en glad is. Die menselijke drang is er al minder op het moment dat andere mensen er met hun vingers in hebben geprikt”, aldus Ter Braack. Het gevoel dat we iets stiekems doen, kan volgens wetenschapsjournalist Diederik Jekel ook het prikken in bubbeltjesplastic verklaren. “Ik kan me voorstellen dat het ondeugend voelt, wat direct een bevredigend gevoel geeft”, legt hij uit.

Het werkt bevredigend

Aan iets pulken of frunniken geeft eigenlijk ‘instant gratification’, een snel gevoel van bevrediging. Datzelfde geldt voor ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response), een tintelend en prettig gevoel dat je ervaart als je naar filmpjes met fluisterende stemmen en geluiden kijkt. “Oase heeft verschillende elementen waardoor we onszelf niet kunnen inhouden om eraan te zitten en het kapot te maken”, aldus Ter Braack.

Bron | EditieNL, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Google Home Beeld Margriet
Beeld Margriet

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden