Lippenbalsem over datum nog gebruiken? Dit moet je erover weten
Of het nu in de onderste lade van je kast ligt, van tas naar tas springt of in je dashboardkastje is gaan wonen: een lippenbalsem komt altijd van pas en is daarom nooit ver uit de buurt. Maar hoelang kan een lippenbalsem eigenlijk mee? En is het toch een keer tijd om afscheid te nemen van je oude en vertrouwde lippenbalsem en een nieuwe te kopen?
Als je op de verpakking van je lippenbalsem kijkt, dan zul je waarschijnlijk zien dat deze maar één tot twee jaar goed is. Maar afhankelijk van het type en hoe je het gebruikt, hoef je je oude vertrouwde lippenbalsem misschien niet meteen weg te gooien.
Stabiele lippenbalsems
Dermatoloog Ivy Lee vertelt aan Well+Good dat lippenbalsems iets stabieler zijn dan andere cosmetica. Dit geldt met name voor duidelijke en eenvoudige formules. “De eenvoudigste balsems die ook gebaseerd zijn op vaseline zijn meestal behoorlijk stabiel,” legt Lee uit. Wanneer je ingrediënten zoals menthol of essentiële oliën gebruikt, zal het product sneller degraderen. “Hoe ingewikkelder de ingrediëntenlijst, hoe groter de kans dat je iets hebt dat kan verslechteren in termen van stabiliteit.” Als je lippenbalsem met SPF gebruikt, houd je dan aan de vermelde houdbaarheidsdatum, zodat je weet dat je nog steeds bescherming tegen de zon krijgt.
De manier van gebruiken bepaald de houdbaarheidsdatum
Hoewel er op de verpakking van een lippenbalsem een houdbaarheidsdatum staat, gaat het er bij dit product vooral om hoe je het gebruikt. Dit kan dan ook bepalen hoelang de lippenbalsem meegaat. “Wanneer je een laagje lippenbalsem aanbrengt, dan raakt het vaak alleen de buitenkant van je lippen. Dit is dan ook de juiste manier van het aanbrengen van dit product. Dit minimaliseert ook het risico op een infectie aan je lippen door lippenbalsems.”
Als je lippenbalsem vaak in je mond terechtkomt, moet je waakzamer zijn om de stick of het potje sneller weg te gooien. Hetzelfde geldt als je het op een beschadigde of geïnfecteerde huid aanbrengt. “Sommige mensen krijgen liplik dermatitis, dit is een orthoergisch eczeem van de lip dat ontstaat door het voortdurend aflikken van de lippen met de tong, of een kleine schimmelinfectie in de mondhoeken. Hierdoor kun je een kapotte huid zien en als je daar lippenbalsem overheen doet, is het wel belangrijk om je aan de houdbaarheidsdatum te houden,” aldus Lee.
Bron | Well+Good